Jasnu je poruku o ekologiji, zajedničkoj brizi za zajednički dom Papa poslao još enciklikom Laudato si’, a odjek te enciklike među hrvatskim je znanstvenicima rezultirao sjajnim skupom, a potom i zbornikom: Laudato si’! Kako mijenjati stil života? Odjek je to institucionalnog angažmana Katoličke Crkve u Hrvatskoj, a glavni protagonisti nastanka i objavljivanja knjige u izdanju Kršćanske sadašnjosti su urednici prof. Stjepan Baloban i doc. Dubravka Petrović Štefanac.

Knjiga Laudato si’! Kako mijenjati stil života? nastala je kao odgovor na središnju poruku pape Franje u socijalnoj enciklici Laudato si’ i svojim bogatim sadržajem na 290 stranica daje svoj doprinos dijalogu i javnim raspravama o zaštiti okoliša u Republici Hrvatskoj te istodobno daje potporu i „različitim pozitivnim inicijativama“ koje postoje u crkvenom i u društvenom životu, rezultat je prave interdisciplinarne suradnje.

Uz Predgovor knjiga sadržava petnaest znanstvenih i stručnih priloga, od kojih četiri donose promišljanja znanstvenika – stručnjaka koji se bave ekološkom problematikom; petero autora osvjetljava teološku perspektivu brige za zajednički dom, a šestero autora približava praktičnu stranu civilnih i crkvenih napora da se aktualizira socijalna enciklika LS i da doprinos zaštiti prirode i očuvanju života. Glavna poruka knjige sažeta je u dijelu naslova koji glasi: Kako mijenjati stil života?, riječima prof. Balobana: „Pod teorijskim vidom to zahtijeva promjene u načinu razmišljanja koje će – postupno – pod praktičnim vidom uroditi konkretnim promjenama u načinu svakodnevnoga života i rada“ (K 9). Tekstovi u knjizi pridonose upravo tome, a neki od naslova su Klimatska kriza: činjenice i posljedice (Mirko Orlić), Kemikalizacija životnog prostora (Valerije Vrček), Kako odgovoran pristup pitanju otpada mijenja stil života građana? (Slaven Dobrović), Težiti novom stilu života: ekološko obraćenje i ekološki odgoj na svim razinama (Valentina Šipuš), Mudrost biblijskih izvještaja (Đurica Pardon), Vidljiva i nevidljiva moć tehnologije očitovana u tehnokratskoj paradigmi (Odilon-Gbènoukpo Singbo)…

I dok se naglasak teme brige za sve stvoreno najčešće usmjerava na odrasle i struku, po strani ostaju nove generacije, oni najmlađi, na kojima briga za budućnost svijeta zapravo ostaje. Sjajan i pohvalan pristup temi otkrio je autor Hubert Gaisbauer koji je knjigom Pismo za svijet odlučio pokazati kako uglavnom zahtjevne tekstove crkvenoga učiteljstva predstaviti i prereći tako da budu razumljivi svima, posebice djeci. Premda sjajna enciklika pape Franje Laudato si’ ne spada u red teško razumljivih spisa crkvenoga učiteljstva, prevesti ju na jezik i sliku djece ipak je pokušaj vrijedan divljenja.

Knjiga Pismo za svijet započinje osobnim pismom autora upućenim stanovitoj Karolini u kojoj, među ostalim, stoji: „Pokušat ću novu encikliku pape Franje čitati za tebe (možda i za drugu djecu). Izabrat ću važne rečenice koje su, prema mojemu mišljenju, uzbudljive i zanimljive za djecu. A ako se sjetim još nečega, zapisat ću i to“. Tako autor Gaisbauer, čije izabrane i popratne tekstove prate odlične ilustracije Leonore Leitl, zapravo i čini. Izabire tekstove iz spomenute enciklike, ali i tumači što je to primjerice enciklika, a kad naiđe na nešto za što pretpostavlja da dijete neće odmah moći razumjeti, tumači i to. Tako tumači odakle naziv Laudato si’i tada daje vrlo lijepi prikaz života, karizme i važnosti Franje Asiškoga.

Ova je knjiga stoga izvrstan poklon svoj našoj djeci koja žele biti više osviještena u ekološkome obrazovanju i djelovanju, a potražiti se može u knjižarama Kršćanske sadašnjosti ili u web knjižari www.ks.hr.

* sponzorirani članak