Izdavačka kuća Kršćanska sadašnjost nedavno je objavila knjigu pod naslovom „Intenzivna njega. Zapisi jednog duhovnika“. U toj nas knjizi Željko Barbarić, svećenik, franjevac i terapeutski savjetnik, vodi na put satkan od 34 postaje; 34 priče u kojima s nama dijeli svoja traženja, čuđenja, spoznaje, nadanja… Pisane u formi svojevrsnih pisama ili razgovora s najboljim prijateljem, priče nam očekivano otkrivaju autora, ali nas još više upućuju na beskrajno bogatstvo života shvaćeno, kako naslov sugerira, kao intenzivna njega onoga najvrjednijega što imamo – darovanoga nam unutarnjeg svijeta, vlastitog kao i onih za koje smo se pozvani skrbiti.

Kao što je ono najdublje skriveno našim očima u običnosti, tako su i fra Željkove priče nenametljive, prožete svakidašnjim, naoko običnim događajima, ali ispričane i viđene budnim i bistrim okom koje nas vodi onkraj površnoga i jednoznačnoga. Zato je djelo Intenzivna njega. Zapisi jednog duhovnika žanrovski ili sadržajno teško opisati i svrstati – u njem će čitatelj pronaći od autobiografskih elemenata do meditativnih i esejističkih tekstova, činit će mu se na trenutke da je riječ o psihološkom priručniku, a potom će biti ponesen lirskom ljepotom i prustovskim prisjećanjima.

Kako god shvatili kompleksnost izričaja tekstova djela Intenzivna njega. Zapisi jednog duhovnika, za čitatelja je važno znati da su oni prožeti sasvim osobnim, nenametljivim optimizmom i kršćanskom radošću tako da svatko ima slobodu biti poveden putem koji želi. I može, kao što je autor činio pišući ovo djelo, razgovarati s knjigom kao s prijateljem.

Knjiga je nedavno predstavljena u Zagrebu u franjevačkom samostanu u Dubravi, o čemu možete više pročitati ovdje.

Knjigu potražite u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti.

Prijatelj se postaje i ostaje sa svakim novim korakom koji činimo zajedno. Uz intenzivnu njegu i brigu za naš odnos. Uz potporu. Blizinu. Otvorenost. Prihvaćanje. Opominjanje. Prigovaranje. Čuvanje leđa. Uz naše istine i naše tajne. Uz otvaranje novih poglavlja u životu. Uz izvlačenje iz kriza i blata. Uz pogađanje pravog trenutka kad je vrijeme za razgovor, a kad za šutnju. Uz odustajanje od prevelikih očekivanja. Uz čovječnost. Uz slušanje. Uz daljinu koja nije razlog za udaljavanje. Uz čuvanje starih uspomena i uz stvaranje novih. Uz strpljivost. Uz ljubav.

Željko Barbarić, „Intenzivna njega“