Dobar je taj moj prijatelj, malo je takvih…

Riječi su iz knjige ”Intenzivna njega” autora fra Željka Barbarića, koja je predstavljena u Zagrebu, 03.09.2023. god. u prepunoj dvorani franjevačkog samostana u Dubravi.

Bio je to susret srca, duše, radosti, prijateljstva, iskrenosti, spontanosti, svega onoga kakav je i sam autor. Željkova duša ne pozna i ne trpi ograničenja. Prihvaća čovjeka kakav jest. To se moglo vidjeti kroz publiku koja je bila tu. Bilo nas je svih oblika i veličina, jezika i kulture. Od Izraela, New Yorka, Njemačke, preko Bosne i Hercegovine pa do Hrvatske. Došli smo radi autora jer je i on bio tu za nas kada je to trebalo. Pružao nam je Intenzivnu njegu.

Knjigu su predstavljali dr.sc. Dolores Grmača s Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Matej Lovrić iz Zajednice Arka te Tomislav Kasić iz izdavačke kuće Kršćanska sadašnjost iz Zagreba. Prijatelji, stručnjaci u svom poslu i zvanju, ljudi srca.

Dr. Grmača je između ostalog navela: ”Vrijednost Intenzivne njege vidim posebno u tome što sažima umijeće prepoznavanja mudrosti skrivene u jednostavnim zapažanjima svakodnevnih rituala, što uspijeva u svemu vidjeti priču i povezne niti od kojih vješto tka priče o prijateljstvu ljubavi i suosjećanju, o kajanju i traženju oprosta, o prolaznosti i umiranju.”

I upravo je to taj naš prijatelj, Željko Barbarić. Uvijek ujedinjuje, spaja, divi se ljepoti, malim stvarima, dobrim ljudima. Sluša te, vidi te, čuje te. Istina, to mu je struka, jer je završio specijalistički studij terapeutskog savjetovanja na Fordhamu. No bez obzira na struku, Željko to sve živi. Ima iskustvo patnje i bola. Nesebično dijeli svoje znanje, iskustvo, materijalna dobra. Tako je i sav prilog od kupljenih knjiga darovao Zajednici Arka čiji je član Matej Lovrić koji je predstavljao knjigu. Tu večer prikupljeno je nešto više od 4000 eura… (Hvala svima!!!)

Glazbeni dio su ”pokrili” stručnjaci, prijatelji, maestro Igor Tatarević na klaviru, Nikolina Vukoja Pinjuh na flauti, a vokal Marije Tatarević nikoga nije ostavio ravnodušnim. Uživali smo u čaroliji glazbe i glasa.

Jedna posebna i divna večer. Ili, još bolje, kako je fra Dinko jednom riječju opisao pročitani rukopis Intenzivne njege: „Lijepo.“ Sve tu večer bijaše lijepo…

Dobar je taj moj prijatelj, Bog mu dao zdravlje.

P.S. Knjiga se može nabaviti u knjižarama Kršćanske sadašnjosti i na njihovom web shopu, a uskoro i u drugim knjižarama.

U potpisu.

Prijatelj, malo je takvih…

.

Cjelokupan prihod od prodaje knjige ide za Zajednicu Arka

O fra Željku Barbariću

Rođen 1986. u Hercegovini gdje je i proveo prvih četrnaest godina života u po ničemu i po svemu posebnoj obitelji. Franjevac, član Reda Manje braće od 2004. Svećenik od 2011. Nasljeduje Gospodina po primjeru asiškog Siromaška osluškujući Riječ i zapisujući poneku riječ o svojim putovanjima. Hercegovina, Bosna, Hrvatska, New York i sada Jeruzalem, Sveta zemlja. Za vrijeme službe u New Yorku završava i specijalistički postdiplomski studij iz terapeutskog savjetovanja na Sveučilištu Fordham. U Jeruzalemu služi kao čuvar Svetoga groba i duhovnik jeruzalemskog samostana Svetog Spasitelja. Svoj književni prvijenac pod naslovom Pretežno vedro objavljuje 2016. godine. Fra Željko je godinama na Bitno.net-u pisao vrlo popularnu kolumnu koje se možete podsjetiti OVDJE.