Razmatrati Božić znači ući u događaj, pristati na Božju prisutnost. „Neka u našim djelima zasja otajstvo vjere“: to molimo jer Božić nije jedan datum u kalendaru, nego je činjenica i ophođenje; jer je obnova života dirnuta ljubavlju – riječi su to mons. Inosa Biffija iz knjige Božićno vrijeme, a upravo nas one pozivaju na to da osvijestimo pravo značenje Božića, dublje od blještavih svjetala iz izloga i ekrana. Razmatrati Božić možemo i s pomoću duhovne literature. U božićno vrijeme posebno smo usmjereni i na svoje bližnje i nerijetko im poklanjamo darove. Oni ne moraju biti materijalni, a ako pak budu, pobrinite se da su smisleni i korisni.

Zašto je knjiga dobar dar?

  1. Knjige su vječne. Možda ne doslovno, ali priče i poruke koje nose mogu ostati utkane u naše sjećanje vrlo dugo.
  2. Pozitivno utječu na mozak, a nerijetko i na raspoloženje.
  3. Prema nekim istraživanjima, čitanje knjiga čini ljude empatičnijima. 
  4. Povoljne su (uvijek se nađe pokoja akcija) i lako se zamataju u ukrasni papir.
  5. Mogu se čitati iznova, ili pak pokloniti drugima, čuvati za članove obitelji…
  6. Pri odabiru prave knjige, važno je misliti na osobu kojoj se knjiga daruje te pokušati pogoditi onu koja će joj odgovarati; dodate li u knjigu i posvetu, uvijek će ju podsjećati na vas.
  7. U teškim vremenima mogu ukazati na nadu i utjehu, u radosnim vremenima mogu rasplamsati radost.
  8. Poklanjate li knjigu djetetu, nudite mu cijeli jedan svijet doživljaja koji potiče maštu, opušta ga, omogućuje da se poveže s pričom ili likom u priči, potiče kognitivni razvoj…

Knjige kršćanskoga nadahnuća posebno su prigodne za ovo božićno vrijeme godine. Iz izdavačke kuće Kršćanska sadašnjost stiže preporuka nekoliko naslova koji mogu biti prigodan dar ili poticaj za čitanje.

Foto: KS

Biblija

Sveto pismo jest Božja riječ, riječ Božje ljubavi i spasenja za svakog čovjeka. U Bibliji kršćani pronalaze nadahnuće za svoj život i prijeko potrebnu hranu duha. Biblija je uvijek predivan dar za cijelu obitelj, tijekom cijele godine, a ne samo u božićno vrijeme. Svečana Biblija, razigrana mladenačka ili pak u malom formatu – izbor je velik, kao i cjenovni rang.

S papom Franjom prema Božiću

Kršćanska sadašnjost ima nekoliko izdanja knjižica džepnog formata koje sadržavaju misli pape Franje za svaki dan do Božića. Dođite, poklonimo se i Rodio se za nas! prigodan su dar za sve one koji žele dublje razmatrati otajstvo Božića tijekom cijeloga došašća, ili pak pročitati odjednom tijekom božićnoga vremena. Umjesto čestitke, knjižice pape Franje bit će duhovno obogaćujući dar.

Božićna blaženstva

Posluživši se najpoznatijim starozavjetnim i novozavjetnim izrazom blaženstava, Stjepan Lice u knjizi Božićna blaženstva kruži oko Božića i ulazi u njegove najintimnije, najljudskije i najbožanskije razloge baš na način onoga što i jest posljedica vjere – dobivanja blagoslova za svoj i živote onih s kojima nam je živjeti.

U svojim zapisima i pričama, koji su nastajali tijekom niza godina, autor želi poručiti da je Božić srce ljudske povijesti i srce ljudsko kroz sve dane.

Božićno vrijeme

Mons. Inos Biffi teolog je i povjesničar teologije koji je u knjizi Božićno vrijeme okupio razmatranja koja se odnose na božićno vrijeme te su popraćena s nekoliko autorovih komentara na liturgijske tekstove koji se odnose na glavne blagdane u vremenu o kojem se ovdje razmatra (Božić, svetkovina svete Marije Bogorodice, Bogojavljenje i Krštenje Gospodinovo). Tijekom njih u pamet se dozivaju sadržaji razmatranja, kontekstualizirani i prikladno primijenjeni. 

Isus iz Nazareta, u Betlehemu rođen

Uz ovu predivnu i oslikanu monografiju krenite na put prema otajstvu Božića, u pratnji biblijskoga temelja, umjetnosti, običaja i tradicije! Rođenje Isusa iz Nazareta izmijenilo je svijet. Za trećinu čovječanstva ono je polazište religioznog opredjeljenja i vjere. To rođenje od samog je početka ovijeno otajstvom božanskoga. Teolozi i povjesničari jednako kao i astronomi i arheolozi, trajno se suočavaju s tim događajem, njegovim korijenima i posljedicama. Razdoblje došašća, pa sve do šestoga dana nove godine, odnosno Bogojavljenja, u kršćanski obilježenom kulturalnom podneblju ima posebno svečano mjesto. A upravo je to tema ove monografije koja može biti predivan dar i suputnik na putu do otajstva Božića.

Snaga tišine

Knjiga Snaga tišine. Protiv diktature buke čitatelja će uvesti u čudesan i zanosan svijet tišine ispunjen Bogom, a za praktičnu pobožnost nudi i nevjerojatno lijepe „Litanije poniznosti“. Knjiga dolazi iz pera poznatog kardinala Roberta Saraha i novinara Nicolasa Diata, a posvećena je tišini, s jedne strane kao temeljnome preduvjetu vjere i boravka u Božjoj nazočnosti, a s druge strane kao obrani od, kako je već u podnaslovu istaknuto, „diktature buke“.

Džepni seminari Otkrij sveto u sebi i Ne propusti živjeti svoj život

Vizualno privlačni i dinamični, ovi džepni seminari sadržavaju puno prostora u kojem možete zapisivati vlastite misli i opažanja, uz poticaje p. Anselma. Pobudne riječi i praktični poticaji pomažu nam tijekom cijele knjige pronaći sasvim osobna rješenja i odgovore. Knjižice obrađuju razne teme, kao što su smisao u životu, kontemplacija, kruženje oko sebe, sređivanje u sredini života. Pozivaju na ponovno čitanje, daljnje pisanje i daljnji rast – i na kraju nam pomažu odvažiti se na život!

A zvijezda je blistavo sjala. Priča o prvom Božiću

Slikovnica A zvijezda je blistavo sjala namijenjena je najmlađima koji tek otkrivaju kako se odvijala priča o prvom Božiću dok je zvijezda blistavo sjala iznad Betlehema. Marija je rodila dječaka u štalici u Betlehemu toga prvog Božića. Iskazivala je Isusu veliku ljubav, anđeli su mu pjevali, a zvijezde blistavo sjale kada je On rođen.

Anđeoske priče

Pjesnik i duhovni autor Stjepan Lice napisao je ovu knjigu kratkih anđeoskih priča u formi dijaloga. Anđeo razgovara s djetetom ili s čovjekom, ili dijete sa svojom bakom, a svaka od ovih priča skriva u sebi poruku, neku životnu i duhovnu istinu. Ove priče će odrasle vratiti u djetinjstvo, a djeci će usaditi misao dobrote čak i ako ih možda neće potpuno razumjeti. U ovim će pričama, stoga, moći podjednako uživati i odrasli i djeca.

Darujte pretplatu na obiteljsku reviju Kana

Kršćanska obiteljska revija Kana suvremeni je mjesečnik za izazove današnjice u kojem obilje zanimljivih tema može pronaći svaki član obitelji. S dugom tradicijom izlaženja (2020. godine proslavljena je 50. godišnjica od prvoga broja), danas Kana u novom ruhu ide u korak sa svevremenskim temama, ali i mnogim aktualnim pitanjima sadašnjega trenutka.

Jedinstven dar koji možete nekome pokloniti, a da se ne raspline istoga dana kada je darovan, jest godišnja pretplata na obiteljsku reviju Kana. Cijena godišnje pretplate na Kanu iznosi 22 eura i može se lako odabrati za sebe ili kao dar nekome, osobito onima koje možda ne viđate svakodnevno ili žive daleko. Svaki novi pretplatnik na dar dobiva vrijednu knjigu Kršćanske sadašnjosti, a želite li Kanu pokloniti kao božićni dar, naznačite u e-mailu (pretplata@ks.hr) ili telefonskom razgovoru (01 6349 044) kako bi na traženu adresu stigao već i novi božićni broj Kane uz prigodno pismo iz uredništva. Onaj koji naručuje za drugoga na dar će dobiti novi planer Kršćanske sadašnjosti za 2024. godinu. 

Navedena izdanja, kao i niz drugih prigodnih knjiga, mogu se pronaći u knjižarama i na mrežnim stranicama Kršćanske sadašnjosti.

Foto: KS

Sponzorirani članak