Danas, u ovom razdoblju krize, glas pape Franje odzvanja poput glasa koji remeti harmoniju zbora, glas čovjeka koji, suočen s predubokim jazom u našem društvu glede raspodjele bogatstva, odbija šutjeti. Također je odlučan prokazati diktaturu ekonomije, novca kao božanstva te kvalitetne zdravstvene skrbi samo za malobrojne, a koja danas pritišće ovaj svijet pod rastućim utjecajem globalizacije. Naznake su to tema kojima se, među ostalim, bavi nova knjiga o Papinu pontifikatu, pod naslovom GPS nejednakosti. Svijet očima pape Franje”, autora Gine De Vecchisa, u izdanju Kršćanske sadašnjosti. Čitajući ovu zanimljivu knjigu, očituje se autorovo dostignuće: pronalazak ravnoteže i izričaja za “geografije neravnopravnosti”, potanko obrađujući Bergogliovo pastoralno djelovanje na tom području.

Knjiga je svojevrstan portret pape Franje i omiljenih tema njegovoga pontifikata, koje dakako ne ostaju samo teme o kojima on ima što reći, nego su sredstva kojima on budi nadu, poziva na oprez i buđenje, opominje, tješi.

Odrednica „GPS“ iz naslova knjige odaje jednu „geografsku“ crtu ovih prikaza i simbolizira sveobuhvatnost Papine djelatnosti koja se tijekom godina njegovoga pontifikata usmjerila na periferije, kako u vidu njegovih putovanja na mjesta koja su daleko od Rima, središta katoličanstva, tako i u vidu njegovoga prilaženja rubovima društva (uključujući pohode zatvorima, bolnicama, susrete sa siromašnima…). Geografsku crtu definiraju tako i poglavlja poput Argentina u vrijeme Bergoglia, Lampedusa: Svjetionik solidarnosti, Multipolarno viđenje: Bangui kao središte svijeta, Zemlja kao vrt koji valja obrađivati…

Mnoge su teme kojih se ova knjiga dotiče, od neravnopravnosti, nejednakosti, ekonomije, brige za stvoreni svijet, do brige za brata čovjeka, migrante, izbjeglice (Krajnje siromaštvo, neograničeno bogatstvo, Globalna opačina, ekonomija koja ubija, Poricanje i odbacivanje različitosti, Bolji svijet za migrante i izbjeglice, Rat “u nastavcima”, Prava okoliša, Tehnologija i nejednakosti…). Autor svraća pozornost na Papinu borbu protiv globalne neravnopravnosti i podsjeća na, citirajući Papine riječi, to da se „stvarnost bolje uočava s ruba nego iz središta“.

Virus polarizacije i neprijateljstva prožima naš način razmišljanja, osjećanja i djelovanja. Nismo imuni na njega i moramo biti oprezni kako takav stav ne bi zatrovao naše srce, jer bismo time onemogućili bogatstvo i univerzalnost Crkve, koji nam postaju opipljivima u ovom kardinalskom kolegiju. Potječemo iz dalekih zemalja, imamo različite običaje, boju kože, jezike i društvene statuse; mislimo različito, pa i vjeru izražavamo različitim obredima. Ništa nas od navedenoga ne čini neprijateljima, naprotiv, to je naše najveće blago” (papa Franjo).

Knjigu potražite u knjižarama Kršćanske sadašnjosti ili putem www.ks.hr.

* sponzorirani članak