U knjizi Biti otac sa svetim Josipom poznati filozof i katolički autor te otac devetero djece, Fabrice Hadjadj, u dvanaest nadahnutih lekcija koje povezuju Bibliju, predaju i vlastito obiteljsko iskustvo na temelju života sv. Josipa nudi kratak i poticajan vodič za očinstvo i obiteljski život u ovo naše, vrlo zahtjevno vrijeme.

Knjigu je objavila nakladna kuća Verbum povodom godine sv. Josipa, a u njoj Hadjadj polazi od misli da je  vrijeme da se oslobodimo predodžbe o sv. Josipu kao gotovo beživotnu starčiću i da mu vratimo životnost i ljudski lik jer svetost nas ne odvaja od ljudskosti, već nas na nju beskrajno obvezuje. Tragajući za stvarnim likom Josipa iz Nazareta Hadjadj ističe da ni sv. Josip nije idealan otac: on je vrlo konkretan otac kojega, kao i sve očeve na zemlji, nadmašuje život koji se po njemu daje. Njegovo je dijete ništa manje nego Sin Božji i sam Život, pa je čak i bespomoćniji od nas ostalih, trudi se činiti dobro, nesumnjivo, no nikada nije na visini zadatka (kako biti na visini pored Svevišnjega?) i zato se uvijek mora oslanjati na vječnoga Oca. Zato nam može biti putokaz i primjer, zaključuje Hadjadj u ovoj briljantnoj knjizi.

Pokušavajući odgovoriti na praktična pitanja poput: “Kako osvojiti Blaženu Djevicu Mariju?” ili “Kako postići da ti Bog bude poslušan bez vikanja?”, Hadjadj promišlja o konkretnim svakodnevnim stvarnostima koje tvore život svake obitelji: ljubavi, partnerstvu i muško-ženskim odnosima, odgoju, očinstvu i muževnosti, vjeri, ljepoti ljudskoga rada, dostojanstvu smrti itd.

Ova svježa, provokativna i humoristična knjiga – istovremeno vrlo čitka i duboka – iz pera jednoga od najbriljantnijih kršćanskih umova našega doba otkriva tako čitatelju nov pogled na sv. Josipa, ali i na očinstvo i vlastiti obiteljski život s puno manje opterećenja potičući da se ponašamo u skladu sa stvarnošću, a ne prema svojim razvojnim planovima: „Tko kaže da život mora biti program? Biti otac ne znači biti stručnjak. Otac je jadničak koji uporno nastavlja avanturu svojih otaca. Sudjeluje u onom što je najnerazumljivije i najživlje. I tu na scenu stupa Josip iz Nazareta – on je otac jer je sin, on je otac jer mu ništa nije jasno, on je otac jer se u tome gubi, ali se ne obeshrabruje. Upravo zato što je njegovo očinstvo najčišće i najradikalnije, Josip nas može voditi u ovim ekstremnim vremenima.“

Knjiga Kako biti otac sa svetim Josipom u prijevodu Lidije Paris dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare Verbum.hr, a o knjizi možete saznati više na linku ovdje.