1. RIJEČI NADE, Padre Pio

Na vrhu Verbumove top ljestvice za 2022. godinu nalazi se apsolutni HIT – knjiga Riječi nade, sa 150 meditacija utjehe i ohrabrenja svetog Padra Pija, jednog od najpopularnijih svetaca modernoga doba. Ova jedinstvena knjiga meditacija omogućava da vam Padre Pio bude duhovni savjetnik i prijatelj koji vas tješi i ohrabruje. Riječi nade donose probrane i nadahnjujuće duhovne tekstove toga omiljenog sveca i mističara, raspoređene u 150 jednostavnih i kratkih meditacija koje ne zahtijevaju mnogo vremena, a donijet će vam veliku utjehu.

Više o knjizi saznajte na linku ovdje.

2. BILJNE TERAPIJE I RECEPTI, S. M. Ljubica Bernardica Kovač, FDC

Na drugo mjesto top ljestvice za 2022 godinu smjestila se knjiga Biljne terapije i recepti časne sestre Ljubice Kovač iz Posušja. Sestra Ljubica Bernardica Kovač već se desetljećima nesebično posvećuje brizi za bližnje svakodnevno primajući brojne ljude s različitim zdravstvenim tegobama i učinkovito im pomažući prirodnim ljekovitim pripravcima. Njezino bogato znanje i iskustvo, kojim je pomogla mnogim ljudima, sabrano je u ovoj jedinstvenoj knjizi koja donosi blago prokušanih znanja o ljekovitom bilju kao daru iz Božje ruke. Bogatstvom sadržaja i vrhunskim grafičkim oblikovanjem i opremom, otisnuta u cijelosti u koloru na velikome formatu u tvrdome uvezu, ova jedinstvena knjiga bit će dragocjeni zdravstveni priručnik u svakome domu.

Više o knjizi saznajte na linku ovdje.

3. BRINI SE MANJE, MOLI SE VIŠE, Donna K. Maltese

Na trećem mjestu je svjetski bestseler Brini se manje, moli se više autorice Donne K. Maltese. Riječ je o knjizi koja sadrži 180 kratkih i poticajnih meditativno molitvenih tekstova za žene za život bez tjeskobe prikladnih za sve životne situacije i poteškoće. Bilo da ste zabrinute zbog posla, obiteljskih i međuljudskih odnosa, financija, događanja u svijetu ili nečega drugog, ove će vam meditacije pomoći u otklanjanju tjeskobnih misli, učeći vas pritom življenju u slobodi svemogućega Boga.

Više o knjizi saznajte na linku ovdje.

4. ŽELIM TI DOBAR ŽIVOT – TI SI ČUDESAN, Papa Franjo

Na četvrtom mjestu smjestila se najnovija knjiga pape Franje naziva Želim ti dobar život. Ova knjiga pruža poticaje koji će ohrabriti i ojačati svakog čovjeka. U ovim izazovnim vremenima u kojima se svi nose sa sumnjama i poteškoćama, Papina knjiga pruža siguran oslonac i jasan putokaz u izazovima života, naglašavajući uvijek vrijednost i dostojanstvo, nas i naših bližnjih. „Važan si. Jedinstven si. Čudesan si!“, poruka je pape Franje za svakoga od nas. Čak i kada nas obuzmu brige ili umor, potrebno se sjetiti da smo doista dragocjeni i da u sebi nosimo svjetlo koje nam je povjereno. To je najveći dar koji nam nitko ne može oduzeti. Zato trebamo sanjati i dopustiti da nas iznenadi Božja ljubav. To je dobar život, a to je i najveća i najljepša želja koju možemo poželjeti jedni drugima.

Više o knjizi saznajte na linku ovdje.

5. TUNIKA, Lloyd C. Douglas

Na petom mjestu je roman Tunika autora Lloyda C. Douglasa. Riječ je o jednom od najvećih književnih bestselera 20. stoljeća, prodanom u više od šest milijuna primjeraka, po kojem je snimljen i epski spektakl iz zlatnoga doba Hollywooda. Ova veličanstvena saga pisana sjajnim literarnim stilom vjerno dočarava rimsku kulturu i običaje, život prvih kršćana, kao i svakodnevicu carskoga dvora i običnoga puka, a mnogi je uspoređuju s romanima Quo vadis i Ben Hur. Glavni lik romana mladi je rimski plemić Marcel Galije koji je prognan iz Rima po kazni zbog ismijavanja carskoga nasljednika Gaja te se mora pomiriti sa sudbinom koja ga čeka: godine izgnanstva u zabačenoj pokrajini Palestini. Ipak, nakon svega nekoliko mjeseci zapovjeđeno mu je da izvrši smrtnu kaznu – raspeće mjesnoga vjerskog prevratnika po imenu Isus iz Nazareta. Kockom je dobio Isusovu krvavu tuniku, predmet koji je označio početak njegove duboke, snažne i trajne preobrazbe. Tunika nije samo uzbudljiv i bezvremeni klasik nego i dirljiva, vječno aktualna parabola o ljudskom traganju za vjerom, istinom i životnim smislom.

Više o knjizi saznajte na linku ovdje.

6. MAPE ZNAČENJA, Jordan B. Peterson

Na šestom mjestu Verbumove godišnje top ljestvice našao se Jordan B. Peterson s knjigom Mape značenja. Riječ je o još jednom novitetu – temeljnom djelu Jordana Petersona, najutjecajnijeg intelektualca današnjice, u kojem je on na sustavan i originalan način postavio teorijske temelje za ideje koje su mu donijele svjetsku slavu. Kako to da su ljudi različitih kultura i epoha stvarali posve slične mitove i priče? Što nam to govori o ljudskom umu, moralnosti, naravi i strukturi samoga svijeta? Knjiga Mape značenja istražuje i uvjerljivo argumentira poveznice između onoga što nam moderna neuropsihologija govori o ljudskom mozgu i onoga što nam od pamtivijeka poručuju drevni rituali, mitovi i religijske priče. Petersonova ambiciozna interdisciplinarna odiseja vodi tako čitatelja kroz bogatstvo drevne i moderne misli, spajajući neuropsihologiju, kognitivnu znanost, književnost i jungovske pristupe mitologiji i narativu.

Više o knjizi saznajte na linku ovdje.

7. KUHARICA SVETE HILDEGARDE NA SUVREMEN NAČIN, Marion Flipo

Na sedmom mjestu je Kuharica svete Hildegarde na suvremen način. Sv. Hildegarda iz Bingena razvila je doista izvanredno poznavanje hrane u službi ravnoteže i zdravlja. Crpeći iz toga drevnog znanja i unoseći u njega dašak vrhunske francuske kuhinje, poznati francuski chef i autorica više knjiga o kulinarstvu Marion Flipo vodi nas na bajkovito kulinarsko putovanje kuhinjom svete Hildegarde. U Kuharici svete Hildegarde na suvremen način naći ćete tako zdrave, ukusne i raznolike recepte za jutarnju okrepu, recepte za ručak u tren oka, potom one za popodnevne slastice uz kavu, ukusne zalogaje uz aperitive, kao i recepte za gostinski stol i za užitak uz nedjeljni brunch. Svi recepti sadrže detaljne upute i fotografiju jela, a uz svaki je naznačeno i vrijeme potrebno za pripremu.

Više o knjizi saznajte na linku ovdje.

8. MISLI IZ PUSTINJE, Charles de Foucauld

Na osmom mjestu godišnje top ljestvice smjestio se pravi biser kršćanske duhovnosti – Misli iz pustinje Charlesa de Foucaulda. Misli iz pustinje objavljene su prigodom proglašenja svetim njihovog autora koje se dogodilo 15. svibnja ove godine. Charles de Foucauld svetac je kršćanske dobrote i blagosti te čovjek kontemplacije i klanjanja. Njegova zanesenost Bogom i radikalno življenje evanđeoskoga nenasilja u dubokoj afričkoj pustinji učinili su ga jednom od najupečatljivijih duhovnih osobnosti 20. stoljeća koja i danas nadahnjuje mnoge. Odabrane misli iz njegove duhovne ostavštine s temom ljubavi, ljepote, milosrđa, praštanja, radosti, poniznosti, rada, pustinje, molitve, ali i o tome što njemu znači živjeti Nazaret i biti brat svima i svakomu, čine ovu knjigu jedinstvenom i dragocjenim blagom snažnih duhovnih poticaja.

Više o knjizi saznajte na linku ovdje.

9. ŽETVA ZLATA, Tessa Afshar

Deveto mjesto zauzeo je povijesni roman Žetva zlata autorice Tesse Afshar, jedne od najomiljenijih suvremenih autorica popularne književnosti i zvijezde inspirativne literature. Autorica Tessa Afshar u knjizi Žetva zlata, na čudesan način donosi priču iz Nehemijina vremena. Sara, glavna pisarica perzijske kraljice, pokorivši se kraljičinu naumu, udala se za plemića Darija. Postavši pripadnica perzijske aristokracije, Sara tako ima bogatstvo, imovinu, čast i moć, ali ne ono najvrednije: muževa ljubav i dalje joj se čini nedostižnom. Iako je njegova majka bila Izraelka, Darije i dalje nije siguran u to da je supruga židovka pravi izbor za njega, osobito kada se Sara udružila sa svojim rođakom Nehemijom da obnove razrušene jeruzalemske zidine. Nakon što mu je kralj naredio da im pomogne u tom pothvatu, Darije sa Sarom kreće na putovanje u domovinu naroda svoje majke.

Više o knjizi saznajte na linku ovdje.

10. IZABRANI – IMENOM SAM TE ZAZVAO, Jerry B. Jenkins

Na posljednjem, desetom mjestu smjestio se tek objavljeni roman Izabrani. Riječ je o romanu koji je, iako je objavljen u prosincu 2022. godine, već postigao značajan uspjeh.

Roman Izabrani priča je o Isusu autora uspješnica Jerryja B. Jenkinsa nastala prema prvoj sezoni vrlo popularne serije The Chosen, koju je diljem svijeta pogledalo više od 500 milijuna ljudi.

Ovaj dirljivi i duboki roman vodi čitatelja u Galileju prvoga stoljeća i pruža mu priliku da upozna Isusa izbliza, otkrije puninu njegove ljudskosti i njegova božanstva, da ga vidi očima onih koji su ga sreli. Polazeći od romansiranog prikaza Isusova života i vremena, ovaj poznati kršćanski romanopisac se pita kako bi bilo susresti se s Isusom licem u lice, koje osjećaje bi susret s njime izazvao, kako bi utjecao na pojedinca i kako bi promijenio njegov način razmišljanja o Bogu.

Više o knjizi saznajte na linku ovdje.