Tko su anđeli, kako izgledaju, čime se bave i kolika je njihova uloga u životu ljudi predmet je kojim se bavi listopadska Knjiga mjeseca u Kršćanskoj sadašnjosti – Anđeli autorice Jane Williams.

Budući da su o anđelima, u raznim oblicima i pojavama, govorile brojne religije, kulture i struje izvan kršćanstva, oni su svakako tema neiscrpnih izvora ali i očigledno velike važnosti – bitno je razumjeti tko su doista, i što nisu.

„Anđeo se ne pojavljuje samo kako bi se brinuo o određenom pojedincu – iako je i to uključeno – već kako bi ukazao na onu vrstu skrbi koja bi mogla prožeti cijeli svijet“, citat je iz knjige koji dobro opisuje prirodu anđela. Krajem rujna i početkom listopada kršćanstvo se prisjeća anđela. Blagdan anđela čuvara početkom listopada blagdan je naših osobnih zaštitnika koji imaju zaštitničku i pratiteljsku misiju: čuvati nas od grijeha i pogibelji. Međutim, u svijetu su prisutni i arkanđeli, posebni Božji glasnici koji nisu vezani uz ljudske sudbine već su objavitelji i provoditelji velikih Božjih planova i zamisli. Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael posebno su istaknuti u kršćanskome dijelu povijesti.

Kako bi se vjernici bolje upoznali s anđelima Kršćanska sadašnjost podsjeća na niz izdanja o tim našim zaštitnicima, među kojima su i vrijedna izdanja za naše najmlađe vjernike koji se tek upoznaju s Radosnom viješću i vjerskim istinama. 

Anđeli su slike dublje, trajne čežnje za pomoći, ozdravljenjem i spasenjem – koji ne dolaze od nas samih. Lijepo je zamisliti da nas kroz naše dane i sve sa čime se u životu susrećemo prati anđeo, kojega je poslao Bog ikoji će nas uvesti u tajnu smirenosti, ljubavi i jedinstva sa Stvoriteljem.

Foto: Kršćanska sadašnjost