Ansambl Kolbe premijerno je izveo mjuzikl „Tamo gdje je ljubav“ u nedjelju 17. rujna u Dvorani svetog Franje na zagrebačkom Svetom Duhu.

Prije same izvedbe mjuzikla, sve prisutne pozdravio je duhovnik Ansambla fra Vladimir Vidović.

Mjuzikl „Tamo gdje je ljubav“ predstavlja iskorak Ansambla Kolbe u kreativnom stvaranju jer je do sada stvarao mjuzikle koji su u središtu imali svetačku osobu (Život za život – mjuzikl o sv. Maksimilijanu Kolbe i Svetac svega svijeta – mjuzikl o sv. Antunu Padovanskome) ili Isusa Krista (mjuzikl Uskrsli).

Mjuzikl „Tamo gdje je ljubav“ prikazuje prosječnu obitelj koja se suočava s problemima i izazovima današnjega vremena.

Duhovnik Ansambla fra Vladimir je, za Hrvatsku katoličku mrežu, poručio da se ideja o stvaranju mjuzikla s temom obitelji rodila iz samoga Ansambla. „U proteklom mjuziklu je šest parova sklopilo sakrament ženidbe. Dakle, šest novih obitelji koje su nastale upravo u okviru Ansambla“, istaknuo je fra Vladimir dodavši da je upravo ta činjenica bila nadahnuće za novi projekt, kao i Crkveno učiteljstvo i nauk pape Franje koji se odnosi na obitelj.

„Svjestan sam, također, i kao svećenik da postoje brojni izazovi s kojima se susreće jedna obitelj danas“, kazao je te naglasio da su za mjuzikl odabrali nekoliko konkretnih obiteljskih situacija jer je „nemoguće staviti sve probleme u sat i pol vremena“. Mjuzikl prikazuje kako reagirati u kršćanskom duhu i kako naći rješenje u okviru Evanđelja.

Ansambl Kolbe broji 27 članova i svi su amateri, no u pripremi mjuzikla su sudjelovali profesionalci. Fra Vladimir je istaknuo da to zahtijeva mnogo strpljenja i ljubavi te organizacijskih vještina.

Termini sljedećih izvedbi bit će naknadno objavljeni, no planiraju se krajem listopada te u studenom i prosincu. Duhovnik Ansambla kazao je da su za ovu godinu izvedbe planirane u Dvorani sv. Franje, ali i da im je želja gostovati u drugim mjestima u Hrvatskoj i izvan nje.

„Stavljamo se na raspolaganje da nas pozovu i kazališne kuće, ali i župe koje su uvijek bile organizatori ovoga događaja jer ovo je, prije svega, jedan vjerski, ali i kulturni događaj“, rekao je te istaknuo da je evangelizacija moguća i na kazališnim daskama.

Član Ansambla i jedan od glavnih glumaca Stjepan Gašparić za HKM je izjavio da su pripreme za izvedbu mjuzikla trajale dugo, oko godinu dana. „Proces je bio mukotrpan, trnovit, a opet prekrasan“, rekao je istaknuvši da smatra da su se svi duhovno obnovili zahvaljujući tom projektu.

Koreografkinja Rebeka Čuljak poručila je da je priprema mjuzikla bila veliki izazov, s obzirom na činjenicu da su svi članovi Ansambla amateri. „Trebalo ih je najprije postaviti pjevački, glumački i plesno, iako su svi imali veliki entuzijazam i volju. To se na kraju isplatilo zato što sada mogu ponosno reći da na pozornicu ne staju više amateri nego stvarno jako sposobni i plesači i pjevači i glumci“, naglasila je te pozvala sve da ih dođu pogledati.