Brazilija-Katedrala

Metropolitanska katedrala u Braziliji, posvećena Djevici Mariji – Gospi od Aparecide (Catedral Metropolitana Nossa Senhora Aparecida) i Kraljici Brazila, izraz je genijalnosti brazilskog arhitekta Oscara Niemeyera.

Godine 1960. dovršena je konstrukcija kružnog tlocrta promjera 70m, sa 16 stupova. Zakrivljeni stupovi čija je težina 90 tona, predstavljaju ruke usmjerene prema nebu. Katedrala je posvećena 31. svibnja 1970. godine.

U njezinoj unutrašnjosti nalaze se tri „lebdeća“ anđela koje nosi čelična užad. Najmanji anđeo visok je 2,22m, a teži 100kg. Visina srednjeg anđela iznosi 3,40m, a težina 200kg. Najveći je anđeo visok 4,25m, a težak 300kg. Kipove anđela izradio je 1970. godine Alfredo Ceschiatti uz pomoć Dantea Crocea.

Šesnaest vitraja od fiberglassa trokutastog je oblika, s bazom dužine 10m i stranicama visine 30m. Marianne Peretti ukrasila je Vitraje 1990. godine.

Na ulazu u katedralu nalazi se mramorni stup s prizorima iz života Blažene Djevice Marije koje je izradio Athos Bulcão, dok se u njezinoj kripti nalazi reprodukcija poznatog Torinskog platna. Oltar katedrale dar je pape Pavla VI., a slika Zaštitnice – Naše Gospe, replika je one iz Sao Paula. Postaje križnog puta smještene na mramornom zidu, na lijevoj strani, djelo su Di Cavalcantija.

Katedrala je upisana na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine, zajedno s čitavom Brazilijom – primjerom grada nastalog „ni iz čega“, a s više od milijun posjetitelja godišnje jedno je od najposjećenijih mjesta u Brazilu.

Katedralu možete posjetiti na ovome linku!

Ostale zanimljive virtualne šetnje možete pronaći ovdje!

Bitno.net