Deveto izdanje festivala Orgulje Zagrebačke katedrale započelo je 19. srpnja u zagrebačkoj prvostolnici koncertom austrijskog orguljaša Johannesa Ebenbauera koji je izveo djela Friedricha Schmidta, Felixa Mendelssohna i Fransza Liszta. U proteklih osam godina, festival Orgulje zagrebačke katedrale, pod organizacijskim vodstvom Udruge Zvuci tišine i umjetničkim vodstvom Edmunda Borić-Andlera, ugostio je vodeće hrvatske, europske i svjetske koncertne orguljaše.

Zagrebačka katedrala je dom orguljama koje potječu iz njemačke gradione Walcker, a završene su 1855. godine. Smatraju se jednima od najljepših u Hrvatskoj, ali i u Europi. „Ono što je bitno jest da je tvrtka Walckler u to vrijeme bila pozna i iznimno cijenjena u cijelom svijetu, a ove zagrebačke orgulje ubrajaju se među pet najvrjednijih ostvarenja spomenute tvrtke“, piše na stranicama zagrebačke katedrale. Orgulje pripadaju u red koncertnih orgulja romantičnih zvukovnih osobina s preko šest tisuća svirala, te 78 registara i četiri manuala, pa je na njima moguće izvoditi svu orguljašku literaturu, od stare glazbe do najsuvremenijih skladbi.

Festival Orgulje Zagrebačke katedrale organiziraju Uprava Zagrebačke katedrale i rektor preč. Josip Kuhtić, uz organzacijsko vodstvo Udruge Zvuci tišine. Festival će se nastaviti 26. srpnja kada će nastupiti hrvatski orguljaš Edmund Borić-Andler, australski trubač Paul Goodchild i hrvatski violinist Goran Končar.

Hrvatski orguljaši Milan Hibšer i Hrvoje Trinki nastupit će na koncertima 9. i 23. kolovoza, dok je 30. kolovoza na rasporedu koncert britanskog umjetnika Henryja Fairsa. Nizozemski orguljaš Ben van Oosten nastupa 6. rujna, a slovački orguljaš Stanislav Šurin i Helmut Hauskeller na panovoj fruli nastupaju 13. rujna. Posljednji u nizu koncerata planiran je za 20. rujna kada nastupa hrvatski orguljaš Višeslav Jaklin. Ulaz na sve koncerte je slobodan uz dobrovoljne priloge za održavanje orgulja u zagrebačkoj katedrali.

Bitno.net