“Klape Gospi Sinjskoj 2017.” (Croatia Records, 2018.)

Jedan od najljepših primjera spajanja kulturno-glazbene tradicije sa svjedočenjem vjere – bar kad je Hrvatska u pitanju – svakako je festival Klape Gospi Sinjskoj, koji je ove godine proslavio svojih deset godina postojanja. Da je kršćanstvo utisnuto u pore umjetnosti i kulture koje njegujemo zajedno s tolikim narodima i nacijama Europe i obaju Amerika, nije posve jasno tek onima koji to ne žele ili ne mogu priznati, a festival koji se od 2009. svakog kolovoza u vrijeme Dana Alke, odnosno, pred blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije održava u Sinju, tek je još jedan prilog tvrdnji i održavanju toga duha.

Festival je pokrenut u sklopu višegodišnjih priprema za obilježavanje tristote obljetnice čudesne obrane Sinja od osmanlijske invazije 1715., a nastavio je, kako vidimo, živjeti i nakon velikog jubileja. Klapsko pjevanje kao jedno od najprepoznatljivijih autohtonih hrvatskih glazbenih izričaja i “kraljica Hrvata”, odnosno, fidelissima advocata Croatiae jedan su posve prirodan spoj koji su organizatori prepoznali kao najljepši i najprikladniji glazbeni dar Majci Božjoj sinjskog kraja i šire mu okolice. Da je tome tako pokazale su kroz ovih deset godina brojne klape, i muške i ženske, a vjerska tematika davala je izvedbama, kao i cijeloj smotri posebno ozračje i emocionalni naboj.

Tko pjeva, dvostruko moli, rekao bi sv. Augustin, a događaj ovakva karaktera i na ovakvome mjestu uistinu je manifestacija te misli. Što Cetinskoj krajini znači Gospa Sinjska vjerujem da nije potrebno dodatno tumačiti, no ta simbolika i žar, nadahnuće i posvećenost svakako su temeljne odlike izvedbi na ovome festivalu te garancija njegove dugovječnosti. Deset godina već je respektabilan “staž” koji već sad sugerira pridjev “tradicionalni” u smislu koji nadilazi karakter i tematiku.

Kao i prijašnjih godina, i ove je pred samu ovogodišnju jubilarnu manifestaciju diskografska kuća Croatia Records odlučila objaviti kompilaciju s pjesmama izvedenima godinu ranije. “Klape Gospi Sinjskoj 2017.” ugledao je kao CD svjetlo dana početkom kolovoza, a donosi nam šesnaest pjesama snimljenih uživo na lanjskom izdanju festivala.

Ono što brzo upada u uho i što treba naglasiti svim potencijalnim slušateljima jesu same izvedbe koje isključuju instrumentalnu pratnju, dakle, predstavljaju klapsko pjevanje u svojoj izvornoj raskoši. Uz to, “žive” snimke dodatni su prilog sugestivnosti i autentičnosti cjelokupnog materijala, koji, doduše, otvara i pitanje je li to možda moglo biti i DVD izdanje. No, na stranu sve tehničke mogućnosti, “Klape Gospi Sinjskoj 2017.” donosi – za one koji vole klapsku pjesmu, kao i, naravno, za sve koji rado slušaju duhovnu glazbu – sat vremena čistog užitka i duhovne okrjepe.

Repertoar otvara splitska Policijska klapa Sv. Mihovil sastavljena od policijskih službenika, odnosno, pjesma “Presveta Bogorodice”, koja je u vitrinu ove klape donijela prvu nagradu publike, tj. zlatni kip s likom Čudotvorne Gospe Sinjske. Pjesmu je skladao Ante Šipić, ujedno i član klape, na tekst sv. Efrema Sirijskoga, a svojim direktnim obraćanjem Majci Božjoj i sigurnom izvedbom ovjenčanom prvom nagradom na najljepši način otvara ovo vrijedno izdanje. Nagradu stručnog ocjenjivačkog suda zasluženo je pak osvojila pjesma “Zdravo, zvijezdo mora” skladatelja Blaženka Juračića, inače maestra crkvene glazbe, u izvedbi ženske, također splitske klape Orca. Ovaj starohrvatski glagoljaški marijanski napjev uistinu je jedan od vrhunaca CD-a, odnosno, lanjskog izdanja festivala, a ženski vokali daju pjesmi posebno nježnu notu.

Treba istaknuti i dobitnike srebrnog, odnosno, brončanog Gospina kipa, dakle, drugo i treće mjesto po odabiru publike, a to su klapa Kampaneli iz Donjih Kaštela s pjesmom “Tebi od čijeg sam daha” i ženska klapa Dišpet s dojmljivom izvedbom glasovite “Šibenske molitve” iz XIV. stoljeća, jednog od najstarijih hrvatskih latiničkih jezičnih i književnih spomenika. Klapa Dišpet osvojila je i nagradu za najbolju izvedbu. No, nikako ne treba stati samo na laureatima, pa je svakako pohvalno što nisu nanizani na samom početku. Tako ćete odmah nakon prve i pobjedničke “Presveta Bogorodice” naići na tučepsku žensku klapu Fjoret s izvedbom pjesme “Majko naša” Smiljana Radića te na klapu Delmati, poznatu po izvedbama duhovnih napjeva, s pjesmom “Zdravo”. U tom startnom trojcu pjesama sadržan je ton, ugođaj i bit cijeloga izdanja.

A od izvođača tu su još zadarske klape Kalelarga (pjesma “O Gospoe”), Munita (“Današnjega dana”), inače ponosni ovogodišnji laureat, i Kaleta (“Gospi Sinjskoj”), zatim klapa Pasika iz Kostanja (pjesma “Blagoslovljena među ženama”), ženska klapa Skradinke (“Majko Djevo, zvijezdo mora”), Dubrovkinje okupljene kao klapa Amfora (“Ave Maria”), zagrebačko-bračka klapa Petrada (“Lipa moja zemljo ostavljena”), ženska klapa Neverin iz Kaštel Lukšića (pjesma “Na glavi Ti zlatna kruna”), splitska klapa Contra (“Trista već ljeta”) i mješovita dubrovačka klapa Kaše, koja je otpjevala posvetu svojoj Gospi od Porata. Iz samih je naslova pjesama jasna nit koja povezuje ove izvođače i pjesme, što se u konačnici odrazilo na priličnu ujednačenost materijala.

“Klape Gospi Sinjskoj 2017.” ne treba uspoređivati s prošlim izdanjima, odnosno, samim manifestacijama, već treba prije svega uživati u još jednoj vrijednoj zbirci klapske i duhovne, odnosno, marijanske pjesme. A capella izvedbe, što klapsko pjevanje u svom izvornom obliku i sugerira, pak ne daju mjesta bilo kakvom šminkanju ili skretanju pozornosti s jasnih poruka ovih pjesama. Od 2012. naša ponosna stavka na UNESCO-ovom popisu nematerijalne svjetske baštine u svom sinjskom izdanju već deset godina na predivan način spaja to kulturno blago s još jednom, dužom tradicijom štovanja Majke Božje, a ta kombinacija pak na svoj način, predočen i na ovom CD-u, priča pripovijest o ovom kraju, našim vrednotama i pouzdanju u svoje nebeske zaštitnike.

Zamjerio bih možda tek prilično kasnu objavu samog izdanja, dakle, cijelu godinu poslije samog održavanja, u vrijeme kad se već održao novi, ovogodišnji festival. No, to ne umanjuje kvalitetu i namjenu, pa opaska stoji više kao pitanje za razmatranje nego kritika u punom smislu riječi. Raduje, uostalom, što je Croatia Records, kao uostalom partner festivala, prepoznala važnost samog događaja, odnosno, sjecišta dvaju naših bitnih tradicija, te što nastavlja objavljivati izdanja koja će ove izvedbe i trajno zabilježiti.

Toni Matošin | Bitno.net