Sjeverno od grada Šiauliaija u Litvi nalazi se jedinstveno hodočasničko mjesto poznato kao Brdo križeva. Točan broj križeva postavljenih na tome mjestu se ne zna, ali prema nekim procjenama postavljeno ih je između 100 000 i 200 000.

Prvi križevi na mjestu nekadašnje utvrde Jurgaičiai postavljeni su 1831. tijekom ustanka protiv ruske vlasti. Obitelji koje nisu mogle pronaći tijela svojih stradalih članova, počele su stavljati križeve i koristiti to mjesto za molitvu.

Ipak, ovo brdo dobiva poseban značaj tijekom sovjetske okupacije Litve 1944. – 1990., za vrijeme koje je predstavljalo, kao i danas, mjesto molitve i duhovne utjehe te otpora komunističkom režimu.

Želeći slomiti duh Litvanaca katolika, sovjetske vlasti su nekoliko puta buldožerima sravnili križeve sa zemljom, a postojali su i planovi da se na tome mjestu izgradi brana. Ipak, pobožni Litvanci nakon svakog rušenja su ih ubrzo ponovno podignuli.

Sveti papa Ivan Pavao II. tijekom posjeta Litvi u rujnu 1993. posjetio je Brdo križeva te tamo služio svetu misu na kojoj je sudjelovalo oko 100 000 vjernika. Tom prilikom nazvao ga je mjestom nade, mira ljubavi i žrtve.

Brdo je do današnjeg dana dostupno svim vjernicima koji žele na njemu postaviti svoj križ.

Značaj ovoga mjesta prepoznao je i UNESCO koji ga je uvrstio u popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.