IVAN PAVAO II. POSJETIO GA 1993.

FOTO Brdo prekriveno s preko 100 000 križeva – simbol vjernosti Bogu i otpora tiraniji

Želeći slomiti duh Litvanaca katolika, sovjetske vlasti su nekoliko puta buldožerima sravnili križeve sa zemljom. Ipak, pobožni Litvanci nakon svakog rušenja su ih ubrzo ponovno podignuli.

Sjeverno od grada Šiauliaija u Litvi nalazi se jedinstveno hodočasničko mjesto poznato kao Brdo križeva. Točan broj križeva postavljenih na tome mjestu se ne zna, ali prema nekim procjenama postavljeno ih je između 100 000 i 200 000.

Prvi križevi na mjestu nekadašnje utvrde Jurgaičiai postavljeni su 1831. tijekom ustanka protiv ruske vlasti. Obitelji koje nisu mogle pronaći tijela svojih stradalih članova, počele su stavljati križeve i koristiti to mjesto za molitvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, ovo brdo dobiva poseban značaj tijekom sovjetske okupacije Litve 1944. – 1990., za vrijeme koje je predstavljalo, kao i danas, mjesto molitve i duhovne utjehe te otpora komunističkom režimu.

Želeći slomiti duh Litvanaca katolika, sovjetske vlasti su nekoliko puta buldožerima sravnili križeve sa zemljom, a postojali su i planovi da se na tome mjestu izgradi brana. Ipak, pobožni Litvanci nakon svakog rušenja su ih ubrzo ponovno podignuli.

Sveti papa Ivan Pavao II. tijekom posjeta Litvi u rujnu 1993. posjetio je Brdo križeva te tamo služio svetu misu na kojoj je sudjelovalo oko 100 000 vjernika. Tom prilikom nazvao ga je mjestom nade, mira ljubavi i žrtve.

Brdo je do današnjeg dana dostupno svim vjernicima koji žele na njemu postaviti svoj križ.

Značaj ovoga mjesta prepoznao je i UNESCO koji ga je uvrstio u popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Ivo Džeba | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

Objavljeno: 13. srpnja 2018.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi