O detaljima emitiranja serije raspitali smo se kod odgovornih na HRT-u. “Možemo potvrditi da serija koju navodite kreće u emitiranje 19. prosinca na Drugom programu Hrvatske radiotelevizije (HRT-HTV2) od 21.15 sati i da će se emitirati cijeli tjedan osim petka, znači i subotu i nedjelju”, navode iz Komunikacija HRT-a.

Pilot ove jedinstvene serije, koju je režirao Dallas Jenkins, snimljen je 2017. godine, a do sada su dovršene dvije sezone od osam nastavaka. Tvorci serije htjeli prenijeti poruku o Isusovom životu, pa je gledanje serije bilo besplatno. To je prva televizijska serija o životu Isusa Krista, koja je financirana putem crowdfundinga, kao najveći takav medijski projekt do sada. Sve epizode se mogu besplatno gledati putem mobilne aplikacije istoimenoga naziva.

Рrvа еріzоdа serije sadrži nароmеnu u kojoj piše: ”Тhе Сhоѕеn se temelji nа іѕtіnіtіm рrіčаmа іz еvаnđеlја Іѕuѕа Кrіѕtа. Nеkа ѕu mјеѕtа і vrijeme radnje kоmbіnіrаnі іlі ѕаžеtі. Dоdаnе ѕu роzаdіnѕkе рrіčе і оdrеđеnі znаkоvі іlі dіјаlоg. Меđutіm, ѕаv bіblіјѕkі, роvіјеѕnі kоntеkѕt і bіlо kоја umјеtnіčkа mаštа оѕmіšlјеnі ѕu dа роdržе іѕtіnu і nаmјеru Ѕvеtоg ріѕmа. Glеdаtеlје ѕе роtіčе dа čіtајu еvаnđеlја”.

Don Danko Kovačević, filmski kritičar našeg portala, o seriji “Chosen” je napisao: “Scenarij je rezultat pažljivog promišljanja utemeljenog na posjetima Svetoj Zemlji, molitvi, čitanju Svetog pisma i savjetima katoličkog svećenika (David Guffey), evangeličkog bibličara (Doug Huffman) i mesijanskog rabina (Jason Sobel). Nije više riječ o seriji, nego o pokretu. O jednoj novoj razini ‘eklezijalnosti’ u promišljanju sedme umjetnosti kao platforme za inkulturaciju evanđelja i evangelizaciju kulture. Je li na pomolu nova zora kršćanskog filma, kojoj se tako dugo već nadamo, a ‘Chosen’ njezina prva zraka?”

Popularnosti serije “Chosen” u Hrvatskoj pridonio je i vrlo čitani roman “Izabrani”, nastao po prvoj sezoni serije, a nedavno ga je objavila nakladnička kuća Verbuum. Više o tom duhovnom bestseleru možete saznati na linku OVDJE.