“La La Land” je klasična ljubavna priča koja nam je ove godine svima trebala. Od elegantnoga stila glavne glumice pa do upečatljivoga soundtracka, gledanje ovoga filma je poput uzbudljivoga plesa kroz holivudski bulevar 1930-ih u koraljnoj haljini niskoga struka. (Upozorenje: ako još niste gledali La La Land, u tekstu će biti spoilera.)

Kada sam izlazila iz kina, imala sam samo jedan problem sa starinskom romancom: njezin kraj. Ne mislim na kraj filma, nego na kraj ljubavne priče. La La Land je priča o glumici koja se bori za ostvarenje glumačke karijere i glazbeniku koji jako voli jazz. Njih dvoje dožive nekoliko slučajnih susreta, koji se postupno pretvore u nešto što se doima kao epska ljubav. No kada prilike i razočaranja unesu napetosti u njihovu vezu, postane jasno da ljubav nije dovoljna kako bi veza uspjela. Sve do završne špice nadala sam se da će par čija je ljubav sudbinska, a glume ih Emma Stone i Ryan Gosling, završiti zajedno zahvaljujući nekom čudesnom preokretu u zapletu. Kada nisu, osjećala sam se gotovo izdanom. Što se to dogodilo s njihovom preslatkom ljubavnom pričom? Film je mnogo sličniji Casablanci nego Pjevajmo na kiši.

Moja baka, koja je sjedila kraj mene, kao da je i dalje veselo šetala ulicama Hollywooda nakon što je film završio, neometena činjenicom da Mia i Sebastian nisu ostali zauvijek sretno živjeti. Ja to nisam mogla shvatiti.

Ubrzo sam razumjela da su moju baku njezine veze – dobre i loše – naučile da ne žali kraj nekoga trenutka, nego da cijeni sami trenutak. Objasnila mi je da su Mia i Sebastian bili sretni što su imali jedno drugo dok su bili skupa, i da će njih oboje to cijeniti kao vezu koja ih je dovela bliže da postanu ljudima kakvima žele biti. Njezinu se perspektivu ne može olako odbaciti, jer je ona žena koja je jednom bila razvedena, i većinu je života proživjela kao sretna neudana žena. Njezin neuspjeli brak mogao ju je učiniti cinikom, ali ona je umjesto toga čak i na izgubljenu ljubav gledala kao na dar.

Kad sam se osvrnula na njezino gledište, to mi je dalo jasnoću da bolje gledam i razumijem ne samo film, nego i vlastite prošle veze. Ništa što vam je pomoglo rasti nije protraćeno, a iz svojih prošlih veza možemo naučiti i više nego što očekujemo.

Evo triju razloga zašto naše neuspjele ljubavne priče nisu totalni gubitak.

Nakon što Sebastian nadahne Miju, glumicu i scenaristicu u usponu, da napiše filmsku priču zanimljivu kao što je i ona sama, ona osmisli vlastitu monodramu. Bez njegove potpore i ohrabrenja, Mia možda nikada ne bi bila otkrivena, i ne bi imala priliku biti na audiciji za film što se trebao snimati u Parizu. Naravno, moguće je da bi ona ostvarila uspjeh i na neki drugi način i da nije upoznala Sebastiana, no nekada nas naše veze ohrabruju da poduzmemo korake koje bismo se bojali poduzeti sami. Ohrabrenje koje nam daju drugi može biti jedina stvar koja nas sprječava da odustanemo.

Jeste li ljubitelj jazza? Ja nisam bila sve dok nisam pogledala ovaj film, a Mia je mrzila tu vrstu glazbe sve dok nije upoznala Sebastiana, ali kada je vidjela koliku on strast ima za tu umjetnost koja izumire, počela ju je cijeniti. Prije nego što je Sebastian upoznao Miju, znao je biti ciničan i hladan, ali njezina životna radost pokazala mu je kako da bude veselija osoba. Njihova je veza njima oboma dala novu perspektivu svijeta što ih je okruživao. Možda ste izlazile s čovjekom koji vas je naučio da cijenite neku novu kulturu ili aktivnost. Čak i ako veza ne potraje, upoznavanje s nečijom drugačijom perspektivom uči nas više o samima sebi i o svijetu oko nas.

Mia i Sebastian pošli su svatko svojim putom jer su oboje pošli za onime što su smatrali ispravnim za svoj vlastiti život, ali i za život onoga drugoga. Da su ostali zajedno, možda bi bili ogorčeni što nikada nisu imali priliku dosegnuti svoj potencijal. Tako što su svatko za sebe slijedili svoje snove, mogli su voljeti sebe i poštovati jedno drugo – nešto u čemu nisu uvijek uspijevali kada su bili zajedno. Nećemo se svi suočavati s takvim drastičnim odabirima između karijere i ljubavi, ali važno je zapamtiti: bilo da odlučite ostati u vezi ili kao prioritet postaviti svoje snove – odluka je na vama.

Mislim da smo svi mi skloni osjećati se krivima kada veza završi. Trebali smo primijetiti znakove upozorenja, trebali smo predvidjeti budućnost i vidjeti da veza neće uspjeti. Film La La Land podsjeća nas da čak i onda kada dobra veza završi, ne moramo se osjećati loše što smo je pustili od sebe, ili što smo se ponovno zaljubili.

Izvor: Madeline Fry | Verily

Prijevod: Ana Naletilić | Bitno.net