Blagdani su tu. Ako volite filmove, poznata vam  je ona situacija, zar ne? Bili ste ujutro na svetoj Misi, pao je malo bolji ručak, podijelili ste poklone, čestitali cijeloj rodbini i prijateljima, posjetili susjede… I opet vam ostane par kasnopopodnevnih ili ranovečernjih sati slobodno. Vani je hladno, pusto, a u kući tako ugodno i toplo. Zamotate se u omiljenu dekicu, pijuckate topli čaj, grickate omiljene kekse…i prebirete po daljinskom upravljaču i mislite u sebi: “Ma, mora se naći neki dobar kršćanski film koji nisam vidio/la.”. Satelitski tanjur, preko 100 programa…a ništa nova za vidjeti. Reprize, reprize, reprize….

Kako bismo vas izvukli iz ove nevolje, odlučili smo vam predložiti ovdje nekoliko naslova koje nećete tako često naći na malim ekranima (a neki nisu došli ni do hrvatskih kina, niti će) koji bi vas mogli zainteresirati. Većinu dolje navedenih filmova neće biti problem pronaći na DVD-u ili internetu, a za nekolicinu ćete se morati malo potruditi ili strpjeti par mjeseci. Pa, krenimo!

Kršćanski film u 2014.

Godina koja je na izmaku donijela je jedan novi trend u Hollywoodu – obnovu biblijskog spektakla. Filmovi Noah , Egzodus:Bogovi i kraljevi i Son of God sa gledišta vjerodostojnosti biblijskom predlošku i umjetničke vrijednosti pokazali su se kao promašaji. U pripremi su i novi spektakli: o kralju Davidu (Ridley Scott), još jedan film o Mojsiju (Anga Lee), film Marija, majka Kristova (Ben Kingsley), o Kainu i Abelu (Will Smith), o Ponciju Pilatu (Brad Pitt) i nova inačica Ben Hura (Morgan Freeman). Kakva sudbina njih očekuje, zasad ne znamo.

Međutim, daleko od blještavih svjetala hollywoodske visokobudžetne i komercijalne, tzv. A produkcije, u tišini nastaju filmovi kršćanske tematike koji zasigurno nisu toliko spektakularni, ali svakako zaslužuju više naše pozornosti. Da se razumijemo: ovi filmovi nisu besprijekorni i pate od određenih manjkavosti (kao i svaki film, kao i svaka umjetnost) ali ovakvi filmovi nisu baš toliko opterećeni potrebom isplativosti pa im primarna namjena nije  toliko u tome da popune kino dvorane i da budu poligon za prezentaciju novih specijalnih efekata, već da stvarno budu izričaj sedme umjetnosti, ne toliko u onom formalnom, koliko sadržajnom smislu te riječi; da uistinu potaknu potrebu  gledatelja na dublje razmišljanje o temeljnim životnim pitanjima i vrijednostima u pravom smjeru, na potragu za ljubavi i istinom. Evo nekoliko takvih filmova:

1. Calvary

Briljantna, dirljiva, slojevita priča o složenosti i izazovima suvremenog pastorala; film prati sedam dana u životu i pastoralu svećenika koji u ispovjedaonici primi prijetnju ubojstvom zbog  grijeha seksualnog zlostavljanja djece koje je  godinama prije počinio netko drugi iz redova klera. Suvremena verzija francuskog klasika Journal d’un curé de campagne (Dnevnik seoskog  župnika,1951.). Više o filmu OVDJE. Ako vas interesira tematika svećeničkog poziva i izazova pastorala u modernim vremenima, ne propustite biografski film o Jerzyu Popieluszku, mučeniku komunizma i duhovnom vođi poljske Solidarnosti, Popieluszko. Wolnosc jest w nas (2009.)

2. Heaven is for real

Priča o dječaku koji doživi iskustvo kliničke smrti ali molitvom zajednice biva vraćen u život (više o tome OVDJE); ono što je doživio i vidio zauvijek mijenja život ljudi oko njega. Film se temelji na istinitim događajima. Ako volite filmove s obiteljskom tematikom, ne propustite ni filmove Bella (2006.) ni Gran Torino (2008.).

3. The Song

Pogled na izazove i kušnje koje slava i popularnost mogu unijeti u ljubav i brak. Priča o mladiću glazbeniku koji uzaludno pokušava izgraditi glazbenu karijeru, sve dok ne upozna djevojku (njegova buduća supruga) koja ga inspirira da napravi pjesmu koja postane hitom, donosi mu slavu, karijeru… a s time i napasti i probleme. Film ima interesantnu i korisnu internet stranicu, a ako vas tematika ljubavi i braka iz kršćanske perspektive posebno zanima, ne propustite ni film Fireproof (2008) ni službenu web stranicu tog filma.

4. God’s not dead

Zanimljivo ako volite suvremenu apologetiku i želite naći smjernice za teodicejske argumente. Kako dokazati da Bog postoji? Priča o mladiću Joshu koji dolazi na studij i tamo susreće profesora koji na svom kolegiju filozofije studentima daje zadatak da napišu radnju na temu zašto je Bog mrtav. Josh se usprotivi i dobije novi zadatak: mora napisati radnju na temu zašto Bog nije mrtav i uvjeriti u to profesora i čitav razred, inače pada predmet. Film je doživio golem financijski uspjeh. Interesantan pristup razumskom dokazivanju Božje opstojnosti iako pomalo površno i stereotipno  obrađuje problem ateizma.

5. Unbroken

Trenutno igra u američkim kinima. U hrvatskim kinima od 8. siječnja. Temelji se na istinitoj priči o životu Louisa Zamperinija, sportaša-olimpijca, koji prolazi kroz strahote drugog svjetskog rata i ratnog zarobljeništva. Bitno.net je već pisao o tom filmu u režiji Angeline Jolie. Tekst možete pročitati OVDJE. Ako volite filmove o olimpijcima, pogledajte ( ili se prisjetite) klasika, oskarovskog Chariots of fire (Vatrene kočije, 1981.), također nadahnutog istinitim događajem. Treći film na sličnu tematiku borbe za ljudska prava u II. svjetskom ratu bio bi The scarlett and the black (Grimizno i crno, 1983.) temeljen na istinitoj priči o monsinjoru Hugh O’Flahertyu.


Kršćanski film proteklih desetljeća

To da je 2014. godina donijela trend kršćanskih filmova ne znači da takvog filma nije bilo u proteklih par godina, pa  ni u desetljećima koja su nedavno minula. Mnogo je takvih filmova koji zaslužuju našu pozornost; ovdje ćemo ih navesti tek nekoliko:

1. The Encounter (2010.)

Dokaz kako se dobar film može napraviti uz skromnu scenu ako je žarište na ljudskim odnosima a dijalog protagonista sadržajno bogat. Pet slučajnih stranaca nađu se na cesti usred noći; cesta je zatvorena zbog radova i prisiljeni su ući u skromnu obližnju kafeteriju gdje ih doček neobičan domaćin. Susret s njim zauvijek će promijeniti njihove živote.

2. Der Himmel über Berlin (Nebo nad Berlinom, 1987.)

Priča od dva anđela, Damielu i Cassielu koji bdiju nad ljudima i njihovim životnim dramama od pamtivijeka. Jednog dana, ponad zapadnog Berlina, Damiel se zaljubi u smrtnicu i poželi postati čovjekom, znajući da povratka nema…Film je bio direktna inspiracija za proslavljeni hollywoodski remake Grad anđela (City of angels, 1998.)

3. The Tree of life (Drvo života, 2011.)

Ako već niste, pogledajte ovo remek djelo suvremene kinematografije. Ako jeste, ili ga obožavate i slažete se da je riječ o filmu koji zahtijeva višekratno gledanje…ili ga jednostavno mrzite i izišli ste iz kina nakon pola sata. Kad je riječ o genijalnom Terrenceu Malicku, i publika i kritika je podijeljena. Nema sredine. Iz perspektive jednog običnog dječaka i kroz njegovo odrastanje u svakodnevnici jedne obične teksaškoj obitelji iz 50 ih godina prošlog stoljeća, pratimo stanje i sudbinu čovječanstva od postanka svijeta do danas. Dobitnik Zlatne palme u Cannesu 2011. godine.

4. Dead man walking (Odlazak u smrt, 1995.)

Oskarom nagrađena priča koja kroz susret časne sestre i osuđenika na smrt uspješno tematizira svu kompleksnost pitanja smrtne kazne i posljedica koje ona a sobom nosi. Temelji se na istinitom događaju iz života rimokatoličke časne sestre Helen Prejean, borca za aboliciju smrtne kazne.

5. Amazing Grace (2006.)

Želite li saznati li kako je nastala pjesma “Milost”? Evo prilike. Film se temelji na istinitim događajima. Povijesna drama koja prati život Wiliama Wilberforcea, engleskog parlamentarca koji se bori protiv prekoatlantske trgovine robljem. Dobitnik prestižne nagrade Christopher (organizacije Kristoferi čiji je osnivatelj rimokatolički svećenik James Keller) zbog promicanja najviših vrijednosti ljudskog duha. Volite li slične povijesne drame o borbi za kršćanska i ljudska prava, ne propustite ni meksički For Greater Glory: The True Story of Cristiada (2012.).


Klasici kršćanskog filma iz zlatnog doba Hollywooda

Naše starije generacije još se prisjećaju filmova iz vremena kad je sekularni Hollywood imao više razumijevanja i poštovanja za filmske projekte sa katoličkom tematikom. Evo prilike da se oni prisjete nekih od njih, a mlađe generacije da možda po prvi put saznaju za ove klasike:

1. A man for all seasons (Čovjek za sva vremena , 1966.)

Sa 6 Oskara nagrađena povijesna drama nadahnuta životom velikog engleskog sveca, filozofa, državnika i renesansnog humanista sir Thomasa Morea, koji se suprostavio kralju Henriku VIII kad je ovaj odbacio vjernost Svetoj Stolici i katoličkoj Crkvi zbog želje da poništi svoj brak i oženi se drugom ženom Anne Boleyn. Ako vam se svidi ovaj film, pogledajte i još jedan oskarovski film o engleskom svecu koji je branio prava Crkve, Becket (1964.).

 2. On the waterfront (Na dokovima New Yorka, 1954.)

Još jedan višestruki oskarovac i veliki (za tadašnje pojmove) financijski uspjeh (desetorostruko nadmašio troškove) donosi priču o talentiranom bivšem boksaču koji postaje lučkim radnikom i njegovu odnosu sa svećenikom ocem Barryem uz čije se duhovno vodstvo bori za prava radnika protiv korumpiranih vođa sindikata. Nadahnuto životom isusovca Johna “Petea” Corridana.

3. The Song of Bernadette (Bernadettina pjesma 1943.)

Dobitnik Oskara za najbolju žensku ulogu; ovaj film producenta Davida O’Selznicka (Prohujalo s vihorom) je film kojeg mnogi nazivaju “najkatoličkijem od svih”. Biografska drama koja se temelji na životu svete Bernadette Sobirous koja je doživila vizije Blažene Djevice Marije u blizini svog rodnog sela Lourdesa u Francuskoj, 1858. godine. Ostalo je povijest.

4. Going my way (1945)

Svojedobno reklamiran kao “naomiljeniji film ikad” (kopiju filma su redatelj i glavni glumac svojedobno uručili papi Piu XII), velik financijski uspjeh i dobitnik 7 Oscara, kroz elemente drame, komedije i mjuzikla priča priču o mladom svećeniku Chucku O’Malleyu koji dolazi na župu i svojim nekonvencionalnim metodama pridobije srca sviju. Ako vam se film svidi, pogledajte i nastavak The Bells of st.Mary’s, (Zvona svete Marije, 1945.)

5. Monsieur Vincent (Gospodin Vinko, 1947.)

Impresivna biografska priča o životu sv. Vinka Paulskog; sadržajno bogatih dijaloga, vješto oslikava život velikog pomagača siromaha, osnivača katoličkih redova lazarista i Družbe sestara milosrdnica. Ako vam se sviđaju filmovi o revolucionarnim svecima, ne propustite ni film Therese (1986.) o sv. Tereziji iz Lisieuxa, ni, naravno, Zeffirellijevo remek-djelo Brother Sun, Sister Moon (Brat Sunce, Sestra Mjesec, 1972) o sv. Franji Asiškom.

Uživajte u filmu!

Sretan Božić i blagoslovljena nova godina svim čitateljima portala Bitno.net!

Danko Kovačević | Bitno.net