Ovaj film pokazuje koliko je očuvana autentičnost mjesta gdje je živio i djelovao Isus Krist. Televizijska ekipa obišla je brojne lokacije u Svetoj Zemlji, od Galileje preko Samarije do Judeje; od Nazareta i Galilejskog jezera, uz rijeku Jordan, pa podno Jerihona i pokraj Zakejeve smokve do Jeruzalema i Betlehema. Scenaristica i autorica filma je Antonia Hrvatin Roth, a redateljica Monika Štengl.

U filmu otkrivaju koliko se promijenio današnji Jeruzalem te je li Via Dolorosa stvarni put kojim je Isus nosio svoj križ. Ušli su u prostore obrednih kupališta ispod prve postaje Križnog puta u središtu Jeruzalema, koja su ostala autentična i netaknuta od početka kršćanstva. “Što danas Svetoj Zemlji znači Galilejsko jezero te gdje je najveća crkva na Bliskom istoku? Zašto Špilju mlijeka u Betlehemu posjećuju i kršćani i muslimani?” samo su neke od tema kojima se bavi ovaj film.

U razgovoru sa scenaristicom i autoricom filma, Antonijom Hrvatin Roth, doznajemo kako je došlo do snimanja ovog dokumentarnog filma: “Planirali smo put u Svetu Zemlju radi unaprijed planiranog snimanja dokumentarnog filma ‘Naš sveti Jeronim’. Cilj nam je bio snimiti mjesta na kojima je djelovao sveti Jeronim i koja su vezana uz njegov život. Glavna urednica HTV-a Rahela Štefanović došla je na ideju da se ekipi produlji boravak u Svetoj Zemlji kako bi snimili materijal za kraći dokumentarac o svetim mjestima Isusova života. Tako da smo u osam dana boravka u Svetoj Zemlji snimili dvije različite tematike i obišli najvažnija mjesta Isusova života koja su prikazana u filmu.”

– Do sada su o Svetoj Zemlji snimljeni brojni dokumentarni i igrani filmovi. Je li bilo zahtjevno pronaći neki originalan pristup toj temi?

Da, teško je reći nešto novo o tome jer je mnogo toga već viđeno. No, svaki novinarski pristup nosi nešto novo i daje jedan novi dojam. S obzirom na to da nisam imala puno vremena za pripremu, palo mi je na pamet da bi bilo najbolje ta mjesta prikazati u obliku putopisa. Zbog toga ovaj film može biti zanimljiv posebice onima koji još nisu posjetili Svetu Zemlju, kako bi dobili uvid u ono što mogu ondje vidjeti, a istovremeno i pojašnjenje značenja tih mjesta. U filmu o njima govore vrsni poznavatelji Svete Zemlje. Važno je napomenuti da većina franjevaca, koja sudjeluje u filmu, ondje i živi.

– Tijekom snimanja filma obišli ste brojna biblijska mjesta. Koje je od njih na vas ostavilo poseban dojam? Zašto?

Sve mi je bilo impresivno: gradovi poput Jeruzalema i Betlehema, pa sve do Galilejskog jezera, Nazareta, Mrtvog mora i pustinje. No, najdojmljivija mi je bazilika Kristova groba te Golgota jer se na tim mjestima zapravo ostvaruje sve ono o čemu Sveto pismo govori.

– Vjernici često imaju neku svoju zamišljenu viziju mjesta Isusova života? Neki od njih svjedoče kako su se iznenadili posjetivši te lokacije. Je li se to i vama dogodilo?

Činjenica je da čitajući Sveto pismo sve zamišljamo drugačije, vjerojatno slikovitije. No, moram priznati da je Sveta Zemlja zaista divna i da svako mjesto za sebe ima poseban značaj. Danas su to mjesta i gradovi u kojima žive različite kulture i prisutne su različite religije. Nažalost, vrlo često u blizini svetih mjesta događaju se sukobi, što je i paradoksalno. Međutim, ni u Isusovo vrijeme nije bilo bolje, i tada je bilo prijatelja i neprijatelja, farizeja, trgovaca i mnogih drugih. Zbog toga ne čudi da se povijest i danas ponavlja.

– Može li se, s obzirom na ratne okolnosti, ali i velik broj hodočasnika i turista, još uvijek osjetiti ona posebna prisutnost u Svetoj Zemlji? Ipak je na tim mjestima živio i djelovao naš Gospodin?

Može. Mislim da to ovisi i od osobe koja posjećuje ta mjesta. Ovisi što od njih očekujete. Neki odlaze isključivo turistički, kako bi vidjeli gdje je Isus živio, a neki radi duhovne obnove. Posjet Svetoj Zemlji zaista predstavlja posebnu duhovnu obnovu. Ne možete ostati ravnodušni na mjestu gdje je Isus molio i proveo zadnje sate života, poput Getsemanskog vrta, zatim na mjestu Njegova rođenja, poput bazilike Isusova rođenja, ili pak bazilike Svetog groba. Sva ta mjesta za nas vjernike su važna te se u njima osjeća dodir i trag Njegova života.

Foto: HRT

– U dokumentarnom filmu sudjeluju i hrvatski franjevci? Na koji način su vam oni pomogli u realizaciji filma?

Značajno su nam pomogli. Franjevci čuvaju ta mjesta da ostanu mjesta žive vjere, da ne postanu muzeji. Oni su jako zaposleni. Hrvatski franjevci u Svetoj Zemlji zaista su izuzetno važni. Želim svima zahvaliti na sudjelovanju u filmu, ali i na pomoći u organizaciji snimanja na različitim lokalitetima te u ishođenju potrebnih dozvola. Ovdje ću ih sve nabrojiti jer mislim da imaju velike zasluge u ostvarenju ovog filma: u Betlehemu fra Sandro Tomašević, u Jeruzalemu fra Siniša Srebrenović i fra Tomislav Vuk. Od ideje do ostvarenja filma pratio nas je fra Tomislav Glavnik. On nam je bio desna ruka u snimanju i pomogao nam da u kratko vrijeme sve obiđemo i snimimo. Ujedno je bio glavni govornik u filmu te mu ovim putem zahvaljujem.

 – Je li vas i na koji način promijenio rad na ovome filmu? 

Definitivno mi je otvorio još jednu novu perspektivu razmišljanja u životu. Shvatila sam koliko je važno da svi kršćani vode računa o svetim mjestima. Možda mi se to prije činilo jako dalekim i možda nisam bila svjesna koliko je važno čuvati ta mjesta. Zbog toga je potrebno pomagati franjevcima u Kustodiji Svete Zemlje na sve moguće načine. Njima je zaista potrebna duhovna, moralna i materijalna pomoć. Nije im lako biti manjina i boriti se svakodnevno za nešto što pripada kršćanima. Mislim da svi to trebaju osvijestiti kako bi kršćani tamo opstali!

Foto: HRT