“Budućnost mladih” naslov je tribine organizirane u Osijeku na početku ovogodišnjega 11. festivala znanosti. Tribina je održana 22. travnja na osječkom Elektrotehničkom fakultetu, a voditelj je bio prof. dr. Tomislav Ivančić, prof. emeritus Sveučilišta u Zagrebu, koji se odazvao na poziv osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, Zajednice Molitva i Riječ i Studentske udruge DUHOS.

Na pitanje kakva je budućnost mladih, istaknuti teolog kazao je kako se kod takvih pitanja obično očekuje odgovor vezan uz kritiku gospodarsko-političke situacije, a to je, dodao je, smiješno i objasnio kako su upravo mladi – budućnost: “Budućnost nije nešto što im drugi daje, budućnost nije nešto što im osiguravaju vrijeme i prostor, nego ono što će učiniti od sebe. Jer oni su iznutra kreativni, oni su zadaća koju treba ispuniti, oni su smisao”.

Svako vrijeme, napomenuo je, ima svoje poteškoće, podrške i svoje krize. “Ne bih govorio o ovome vremenu kao o kriznome, nego kao o vremenu prepunome mogućnosti. Zato jer nas tjera da sami mislimo, budemo kreativni, da ne budemo ovisni o nekakvome starijem ili velikome bratu”, rekao je Ivančić.

Za kraj je poručio: “Naravno da ima nade. I lijepo će nam biti. Uskoro. Čak i u političko-gospodarskom smislu. Ali trebamo nove ljude. Poštene, čestite, moralne. Trebamo ljude kojima će čovjek biti najvažnije biće, a ljubav i povjerenje najvažniji odnosi. Tada možemo zajednički napraviti velike stvari”. (ika/bitno.net)