Sveta Hildegarda iz Bingena - za web

Sveta Hildegarda iz Bingena (1098.– 1179.), “njemačka proročica”, kako su je nazvali njezini suvremenici, jedna je od najneobičnijih i najfascinantnijih žena svih vremena.

Bavila se medicinom i prirodnim znanostima, pisala je i skladala pjesme, a izmislila je čak i vlastito pismo. Aktivno je sudjelovala i u političkim i društvenim strujanjima svojega vremena, propovijedala je o Bogu i bila na glasu zbog svoje mudrosti te su joj po savjet dolazili kraljevi, svećenici, redovnice i redovnici, kao i obični pučani.

Ova iznimna, kulturno i društveno osviještena žena propovijedala je na trgovima i crkvama, dopisivala se s papama, biskupima, carevima i pučanima. Krhka fizičkoga zdravlja, bila je obdarena viđenjima, a postoje i brojna svjedočanstva o njezinim proroštvima i čudima.

Široj je javnosti postala poznata tek u novije vrijeme kada joj je papa Benedikt XVI. posvetio dvije kateheze te na poseban način nakon što ju je proglasio crkvenom naučiteljicom.

U ovoj knjizi sabrani su svi tekstovi pape Benedikta XVI. o životu i nauku te velike žene Crkve, a u dodatku se nalaze njezine odabrane misli, biseri nauka i duhovnosti ove velike svetice za koju je papa Ivan Pavao II. rekao da je “svjetlo svojega naroda i svojega vremena”.

Javnosti gotovo nepoznata 9 stoljeća sveta Hildegarda iz Bingena, ponajviše zahvaljujući papi Benediktu XVI., sa svojom bogatom intelektualnom, kulturnom i duhovnom baštinom izranja na pozornicu 21. stoljeća u svoj svojoj aktualnosti o čemu svjedoče i riječi pape Benedikta XVI.: Sv. Hildegarda “i nama danas, sa svojom odvažnom sposobnošću prepoznavanja znakova vremena, ljubavlju prema stvorenjima, svojom medicinom, poezijom, glazbom koja se danas rekonstruira, ljubavlju prema Kristu i njegovoj Crkvi koja je i u to vrijeme trpjela, ranjena i u tome vremenu grijesima svećenikâ i laikâ, i utoliko više ljubljena kao Kristovo tijelo, govori s velikom aktualnošću”.

Više o knjizi ‘Sveta Hildegarda iz Bingena’ možete saznati na linku ovdje.