Dijete

U onaj čas pristupe učenici Isusu pa ga zapitaju: “Tko je, dakle, najveći u kraljevstvu nebeskom?” On dozove dijete, postavi ga posred njih i reče: “Zaista, kažem vam, ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko. Tko god se dakle ponizi kao ovo dijete, taj je najveći u kraljevstvu nebeskom. I tko primi jedno ovakvo dijete u moje ime, mene prima.”

Mt 18, 1-5

Nevjerojatna je činjenica da učenici Isusa ispituju o tome tko je veći ili važniji. Svojim pitanjem pokazuju da još nisu shvatili bit Kristova dolaska na svijet.

Stoga je preispitivanje naše ljestvice vrednota i promjena stava prva stvar na koju nas ovaj evanđeoski odlomak potiče .

Kršćanstvo odbacuje uobičajeno shvaćanje tko je veći i važniji. Isus od nas traži služenje ljudima, a ne gospodarenje nad njima.

On dozove dijete

Isus ni na ovo učeničko pitanje ne odgovara izravno, nego poziva dijete koje se tu našlo i postavlja ga učenicima kao primjer.

U čemu nam dijete može biti primjer?

Više od svega po činjenici da se dijete odazvalo Isusu kad ga je on pozvao. Ne znamo što je dijete u tom trenutku radilo, ali znamo da se bavilo važnim poslom. Djeca, za razliku od nas odraslih, nikada ne rade nevažne stvari. Djeca svemu pristupaju ozbiljno i potpuno.

No, svejedno se Isusu odaziva. Bitno je prihvatiti Isusov poziv. Jer je važniji od svega što nam se može pričinjati kao važno ili je doista važno.

Kao ovo dijete

Druga bitna stvar koju možemo naučiti od djeteta je svijest da Bog po nama može navijestiti Radosnu Vijest. Bog se preko našeg života može objaviti. Bog nas poziva da surađujemo s njime u stvaranju civilizacije ljubavi.

Pa čak i onda kada ne razumijemo do kraja, potrebno je stati u sredinu i dopustiti Bogu da po nama progovori. Potrebno je dopustiti Bogu da se nama posluži.

I tko primi – mene prima

S onima koji se odazovu Isusu, s onima koji mu dopuste da po njima progovori te s onima koji se obrate, sam Isus se poistovjećuje. I, što je puno važnije, daje nam mogućnost da se i mi poistovjetimo s njime. Daje nam mogućnost da postanemo dionici njegova božanstva.

Nikola Kuzmičić