Jesen

Pogodit će nas neki naizgled sasvim obični ili pomalo tmurni dani. Možda ćemo poneki put pomisliti kako nam je vrijeme negdje provedeno propalo, ništa konkretno nismo napravili ili kao da se bez puno uzbuđenja ništa posebno i ne događa. I što onda slijedi? Osjećaji dosade, težine, zamora, nezadovoljstva, obezvrjeđivanja vlastitog života. Kao da vrlo lako postajemo žrtve popularne kulture nezahvalnosti i depresivnosti. Međutim, uz Boga ništa nije izgubljeno. S Bogom nema praznih, izgubljenih ili potraćenih dana, pa ni krivo potrošenog vremena.

Krenimo od Vrhunskog

Uvijek ćemo proživljavati više od svog života ako sve nastojimo tumačiti kroz svoj vrhunski cilj – kraljevstvo nebesko (usp. Fil 3,14 “k cilju hitim, k nagradi višnjeg poziva Božjeg u Kristu Isusu”). To je svakako najveća ambicija koju čovjek po svojoj prirodi posjeduje, koju oživljava zahvaljujući svetim sakramentima, te ispunjava i svjedoči svojim autentičnim životom u vjeri. Život nam počinje izgledati sasvim drukčije ako u svemu tražimo dubinu i prisutnost Božju. Uviđamo kako i razdoblja koja osjetimo kao teška, spora i “obična”, uvijek donose velike plodove. Stoga dozvolimo biti podučavani i izgrađeni, te čistiti svoj put kroz život, prema Bogu. Nemojmo zapinjati na površini svojih osjećaja i mučiti se pitanjima zašto uopće osjećamo napore ili teškoće, nego strpljivo tražimo spoznaje koje donose. Za ostvarenje ciljeva, važni su svi koraci koji dovode do njihova ispunjenja. Za uživanje u plodovima svog životnog puta, važno je dobro proživjeti svaku etapu.

Redoviti kućanski poslovi vode do slobode

Dok pokušavano tumačiti te osjećaje koji usporavaju i pokušavaju nas baciti u tamu, otkrijmo skrivene trenutke velike ljubavi. Duh Božji nam želi progovoriti preko svega stvorenog. Rastimo u tome da svoj život gledamo očima svog čistog srca. Time održavamo svoju spremnost slušanja života. To znači da trebamo čistiti svoje srce redovito, te se puniti jednostavnom i kvalitetnom hranom. Kao i kod kućanskih poslova, tako i kod nas samih, što rjeđe čistimo, teže je očistiti sve što smeta. A kada ostvarimo slobodu (tako da se oslobodimo grijeha i drugih smetnji), lakše ćemo vidjeti ljepotu oko sebe. Niz je takvih običnih, spontanih trenutaka koji su zapravo nama poklonjene situacije za komunikaciju s Bogom. Moguće je jednostavno hodati ulicama i osjećati se voljeno.
Klikni like i pridruži nam se:  
“Pogledajte ptice nebeske! Ne siju, ne žanju niti sabiru u žitnice, pa ipak ih hrani vaš nebeski Otac. Zar niste vi vredniji od njih? (Mt 6,26)” Ništa komplicirano se ne mora događati da bismo osjetili ljepotu života i gledajući svojim oslobođenim srcem, bili svjesni brojnih životnih darova.

Za kondiciju radosti važna je zahvalnost

Čisto srce otvara naš život u slobodi. Sloboda pak omogućuje da živimo radost i ljubav i kroz vrlo jednostavne stvari. A kondicija radosti održava se kroz stav zahvalnosti. Bog obnavlja ljepotu naše stvarnosti tako što kroz našu zahvalnost ukazuje na obilje darova koje imamo. Zahvaljujmo! Budimo se sa zahvalnošću, ispunimo dane hvalama, te završavajmo svoje poslove i misli u zahvalnosti. Osim što se tako obnavljamo i izgrađujemo, još bliži postajemo Bogu (usp. 1 Sol 5,18). Svaki dan je veliki dar i zato zahvaljujmo: “Ovo je dan što ga učini Gospodin: kličimo i radujmo se Njemu. (Ps 118,24)”

Tako i danas, na ovaj naizgled običan dan, potražimo prisutnost Božju. Zahvaljujmo. Hodajmo ulicama i osjetimo koliko smo voljeni…

Sanja Martinović

Foto: Shutterstock.com