ŠTO KAŽU BIBLIJA I CRKVENI OCI

Koje je godine Isus rođen? Možda vas odgovor iznenadi

Koje je godine Isus rođen? Možda vas odgovor iznenadi. Možda ste mislili kako je Isus rođen 0- te godine, tj. između prve godine prije Krista i prve godine nakon Krista. Često čujete kako je Isus zapravo rođen oko 6. ili 7. godine prije Krista. Dokazi iz Biblije i crkveni Oci ukazuju na neku drugu godinu.

No što zapravo dokazi govore…

Foto: shutterstock, kad je Isus rođen

Foto: shutterstock

Nije rođen 0-te godine

Postoji dobar razlog zašto Isus nije rođen 0-te godine: nije postojala nulta godina. Niz kojim završavaju godine prije Krista prestaje s 1. godinom prije Krista. On se nastavlja s 1. godinom nakon Krista – ne postoji nulta godina. Ovo nam možda dođe kao iznenađenje jer smo navikli na niz koji u sebi ima nulu. No u tom vremenu 0 kao broj u nizu nije postojao, on se razvija tek kasnije.

Ako vam ovo nije jasno, pokušajte razmisliti o tome na drugačiji način: zamislite da imate dijete i želite zabilježiti njegov rođendan. Prva godina prije nego što je dijete rođeno bila bi prva godina prije djeteta, a prva godina nakon što se dijete rodi (godina koja završava s njegovim/njezinim prvim rođendanom) bila bi prva godina tog djeteta. Ako bi to dijete predstavljalo Gospodina, onda bi to bila prva godina Gospodnja ili na latinskom Anno Domini ili AD. Upravo zbog gore navedenog primjera ne postoji nulta godina između vremena prije i nakon Krista (BC i AD).

Za one koji žele znati više: kratica AD ide prije godine npr. AD 2016. = Godina Gospodnja 2016.

Tekst nastavlja ispod oglasa

Ako napišemo AD nakon godine npr. 2016. AD = 2016. Godina Gospodnja, onda kraticu pogrešno koristimo i gubi se njen smisao.

Je li Isus rođen 1. godine nakon Krista?

Osoba koja je izmislila računanje godina prije i poslije Krista bio je redovnik Dionizije Mali iz 6. stoljeća. On je smatrao da se Krist rodio prve godine nakon Krista (cijela stvar je malo složenija od toga, ali zbog naravi ovog članka pojednostavnit ćemo stvar). Danas većina misli kako se s ovim datumom malo kasni te postoje dokazi koji govore u prilog tome kako se Isus rodio par godina ranije.

Je li Isus rođen 6. ili 7. godina prije Krista?

Nešto više od stoljeća postoji popularna ideja kako je Isus rođen 6. ili 7. godine prije Krista. U prilog toj tvrdnji navodi se kako je Isus rođen pred kraj vladavine kralja Heroda Velikog koji je umro u 4. godini prije Krista. Nadalje, mudraci su vidjeli zvijezdu kako izranja na Istoku dvije godine prije nego što su posjetili Jeruzalem kad su se susreli s Herodom. Ako nadodamo dvije godine 4. godini prije Krista (smrt Heroda), dobijemo 6. godinu prije Krista kao vrijeme Kristova rođenja. U slučaju da Herod nije umro odmah nakon posjeta mudraca, možemo dodati još jednu godinu što nam daje 7. godinu prije Krista kao moguće vrijeme Kristova rođenja.

Problem se nalazi u dokazivanju kako je Herod umro 4. godine prije Krista.

Je li Isus rođen 3. ili 4. godine prije Krista?

Iskoristimo prijašnju metodu i pretpostavimo novi datum Herodove smrti. Svi dokazi upućuju kako je Herod umro u 1. godini prije Krista. Dodajmo još dvije godine koje su bile potrebne mudracima za putovanje i dobijemo 3. godinu prije Krista kao vrijeme Kristova rođenja. Čisto radi opreza, dodajmo još jednu godinu i vrijeme Kristova rođenja može biti 4. godina prije Krista.

Ovo nije nerazumna pretpostavka, no postoje dva problema:

  1. Krećemo od dvije problematične pretpostavke.
  2. Drugi dokazi, pogotovo oni iz Biblije, svjedoče kako je ovo vrijeme ipak malo prerano.

Pogrešno je pretpostavljati da se zvijezda u vrijeme Kristova rođenja prvo pojavila na Istoku i kako je bila vidljiva pune dvije godine na nebu sve do dolaska mudraca. Prva je pretpostavka pogrešna zato što se ona može povezati s nekim drugim značajnim događajem iz Kristova života, npr. njegovim začećem. U tom slučaju, mogli bismo samo oduzeti devet mjeseci kako bismo pronašli točnu godinu Isusova rođenja. Matej u svome evanđelju ne navodi kako se zvijezda pojavila dvije godine ranije. Ono što on zapisuje jest kako je Herod naredio da se svi muškići u Betlehemu do dvije godine starosti pobiju – prema onome što je saznao od mudraca. Ovdje se radi o međusobnoj povezanosti dvaju događaja.

Herod je htio biti siguran da će dijete o kojem govore mudraci biti ubijeno. To bi značilo nastavak njegove pravedne vladavine – bar ako se njega pita. Postoji mogućnost da je Herod pretjerao s procjenom o starosti djeteta kako bi bio siguran da će novorođeni kralj biti ubijen. Stoga su svi dječaci do dvije godine starosti bili ubijeni. Prema tome Isus bi u tom trenutku imao najviše dvije godine, no vjerojatnije je da je bio mlađi.

Pretpostavimo da su mudraci rekli Herodu kako se zvijezda pojavila prije godinu dana. Nakon toga Herod, radi sigurnosti, donosi odluku da se pobiju sva djeca koja su rođena godinu prije i nakon pojave zvijezde kako bi bio siguran u učinkovitost svoje odluke.

U prošlosti su stari narodi računali dio godine kao punu godinu, stoga bi i izraz “dvije godine” mogao označavati “godinu dana plus dio druge godine”.

Sve ovo ukazuje na to da se Isus rodio najviše dvije godine ranije nego što se to (pokolj nevine dječice op. prev.) zbilo, a vjerojatno je prošlo i manje od toga

Stoga…

Je li Isus rođen 2. ili 3. godine prije Krista?

Ova bi se godina mogla uzeti u obzir ako krenemo s Herodovom smrću 1. godine prije Krista, uzimajući gore spomenute čimbenike (mudrace i zvijezdu op. prev.), što nas dovodi do 2. godine prije Krista kao vrijeme Isusova rođenja. Ako, za svaki slučaj, zbog opreza dodamo još jednu godinu, možemo pretpostaviti kako se Isus rodio 3. godine prije Krista. Slijedeći Matejevo evanđelje, vrijeme između 2. i 3. godine prije Krista bio bi razuman period za Kristovo rođenje.

Imamo li još neke čimbenike koji dokazuju ovu teoriju?

Tekst nastavlja ispod oglasa

Imamo – u Bibliji i izvan nje.

Lukino evanđelje

Iako nam Luka u svom evanđelju daje korisne natuknice o vremenu Isusova rođenja, ne možemo ih u potpunosti iskoristiti. Vrijeme Augustove naredbe o popisivanju stanovništva za brojne je znanstvenike kontroverzno i prekompleksno da bismo u ovom članku ulazili u dublju raspravu.

No postoje i druge indikacije kasnije u evanđelju koje su nam također zanimljive.

Luka bilježi kako je Ivan Krstitelj započeo svoju službu “petnaeste godine vladanja cara Tiberija” (Lk 3,1). Tiberije je postao car nakon što je August umro u kolovozu  14. godine nakon Krista. Rimski povjesničari (Tacit, Svetonije) preskočili su dio godine i nastavili brojati vladavinu novog kralja s narednim siječnjem nakon što je Tiberije preuzeo vlast. Prema tome podatku petnaesta godina Tiberijeve vladavine odgovarala bi onome što mi zovemo 29. godini nakon Krista (sjetimo se, vrijeme od 15 godina je vrijeme između završetka 14. godine i završetka 15. godine – kao što je prva godina djeteta vrijeme između njegova rođenja i 1. rođendana).

Isusovo poslanje počinje neposredno nakon početka Ivanova – ne čini se kako je prošlo dosta vremena. Možda se radi o nekoliko tjedana ili mjeseci. Prema tome, Isusovo poslanje najvjerojatnije je počelo 29. godine nakon Krista.

Ovo je jako važno jer nam Luka daje drugi trag, on kaže: “Isus je imao oko trideset godina” kada je započeo svoje poslanje (Lk 3,23). Kada od 29. godine nakon Krista oduzmemo trideset godina, što dobijemo? Možda mislite kako smo se vratili u 1. godinu prije Krista, no ispravan je odgovor 2. ili kraj 3. godine prije Krista (sjetite se da ne postoji nulta godina), ako je Luka računao od točnog trenutka kada je Tiberije postao car (ne 1. siječnja).

Prema svemu ovome, 2. ili 3. godina prije Krista je razumno vrijeme Isusova rođenja.

Ovo je samo procjena, jer Isus je na kraju mogao biti malo stariji ili malo mlađi od trideset godina.

(Uzmimo za primjer Lukin opis Jairove kćeri za koju kaže da je imala dvanaest godina (usp. Lk 8,42). On ne pogađa otprilike njenu dob davši joj 5 godina više ili 5 godina manje – on pokušava biti što precizniji. Kada Luka kaže kako je Isusu bilo “oko trideset godina” on ne govori da mu je bilo 25 ili 35, već puno bliže 30 godina.)

Kako bismo napravili bližu procjenu, bilo bi dobro znati točan naziv godine u kojoj je Isus rođen – stoga ćemo to i pokušati.

Oci znaju najbolje

Postoji nevjerojatno poklapanje između ranih kršćanskih izvora o godini Isusova rođenja.

Ovdje je tablica napravljena prema priručniku Jacka Finegana Handbook of Biblical Chronology (str. 291) koja donosi razne izvore o godini Isusova rođenja:

klk

Neki od izvora su prilično stari i pisani su u kasnim 100-ima i 200-ima: Irenej Lionski, Klement Aleksandrijski, Tertulijam Julije Afrikanac, Hipolit Rimski. Kad zbrojimo Matejevo i Lukino evanđelje te crkvene Oce – Isus je rođen 3. ili 2. godine prije Krista. Osim par “iznimaka” (poput Dionizija Malog) većina izvora podupire tvrdnju kako se Isus rodio 3. ili 2. godine pr. Kr.

Jimmy Akin | IZVOR

Prijevod: Nenad Palac | Bitno.net


Podrži naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Saznaj više na ovom linku!

Objavljeno: 9. siječnja 2016.

Možda vam se svidi