Teologija u Njemačkoj, uz nekoliko iznimki, je u krizi, poručio je njemački profesor teologije dr. Ulrich Lehner, u razgovoru za Catholic News Agency.

Njegova ocjena ne iznenađuje s obzirom na crkvenu situaciju u Njemačkoj, no dr. Lehner – koji je doktorirao na Sveučilištu u Regensburgu, a sada predaje na američkom Notre Dameu – dao je dodatne uvide, manje poznate široj javnosti.

U razgovoru za njemački CNA, tako je kritizirao “kvalitativno nazadovanje njemačke teologije” te način na koji neki od njegovih kolega rade.

“Pratio sam veliki broj imenovanja u Njemačkoj i dovoljno je reći ovo: akademski mediokriteti uvijek zapošljavaju mediokritete”, poručio je Lehner, dodavši kako smatra da “pregršt profesora” zapošljava svoje bivše studente “bez obzira na njihove slabosti”.

Istaknuo je i kako “posebno oni koji su vjerni Crkvi nikada ne dobivaju priliku, jer su unaprijed isključeni”.

Profesor je naveo nekoliko anonimnih primjera, poput teologinje s troje djece čije je imenovanje spriječeno nakon što su, tvrdi Lehner, drugi profesori saznali da redovito ide na svetu misu. Svoju je vjeru shvaćala preozbiljno – “preozbiljno za profesora”, istaknuo je.

Istaknuo je i drugi slučaj osobe kojoj je izglede za imenovanje navodno “uništila” činjenica da ima petero djece.

Njemačko-američki teolog dodao je kako postoje brojni slučajevi gdje su kolege odbijene neovisno o akademskim kriterijima, često “uz znanje i prikrivanje sveučilišne administracije”.

“Kad bi ljudi izvan akademskih krugova znali na koji način profesori u Njemačkoj izmišljaju kriterije i ulaze u intrige da spriječe katolička imenovanja, akademska teologija izgubila bi i ono malo što je ostalo od njene reputacije.”

CNA navodi kako je na portalu katholisch.de, koji pripada Njemačkoj biskupskoj konferenciji, socijalni etičar Bernharda Emundsa istaknuo da teologija s njemačkog govornog područja ima “uzvišen akademski ugled i svjetsku važnost”.

No dr. Urlich Lehner ne dijeli njegove stavove: “Njemačka teologija više nije što je bila prije 25 godina. Za razliku od tada, ona više nema globalni utjecaj.”

Kao dokaz profesor na Notre-Dameu navodi smanjivanje broja prijevoda teoloških dijela s njemačkog na engleski, francuski i španjolski jezik. Također, ističe kako globalna istraživanja u Njemačkoj dobivaju “iznimno malo pozornosti”. To znači da su većinom odsječeni od međunarodnih istraživanja, poručuje.

“I dok još uvijek morate učiti njemački na doktorskim programima u SAD-u, već sam prije 20 godina u Njemačkoj primjetio da tamošnji doktorandi ne mogu čitati duže engleske tekstove”, dodao je Lehner, istaknuvši da njemački teolozi uvelike citiraju jedni druge.

Kao problem istaknuo je i veliki broj institucija na kojima se predaje teologija, s obzirom na mali (i opadajući) broj studenata. Kako javlja katolisch.de (u gore navedenom članku-razgovoru s Bernhardom Emundsom), u Njemačkoj je post-doktorski studij prošle godine završilo samo osam studenata što je, tvrdi se, “premalo da se popune profesorska mjesta koja će se isprazniti u nadolazećim godinama”.

“S obzirom da mnogi manji odsjeci – ne svi – gotovo da nemaju studenata, ali imaju dobre izvore financiranja, očekivali biste revolucionarne istraživačke rezultate”, komentirao je Lehner podatke, dodavši da je unatoč tome broj znanstvenih radova na niskoj razini što ga tjera da se zapita “što njemačke kolege rade po cijeli dan”.

Njemačko-američki profesor stoga je pozvao na promjene: “Akademska osrednjost njemačke teologije – uz neke iznimke – i mali broj studenata ne mogu opravdati skandalozno veliki broj teoloških odsjeka i profesorskih mjesta. Zadržavanje istih bilo bi jednako pridržavanju srednjovjekovnih privilegija.”