Foto: Catholic Church of England and Wales @flickr.com

„Kao katolički svećenici želimo potvrditi svoju nepokolebljivu vjernost tradicionalnom nauku o braku i istinskom značenju ljudske spolnosti, utemeljenima na Riječi Božjoj i dvotisućljetnom nauku Učiteljstva Crkve“, stoji u pismu engleskih i velških svećenika koji su se na ovaj korak odlučili, kako sami pišu, zbog „pomutnje oko katoličkog moralnog nauka“ nastale tijekom prošlogodišnje Izvanredne sinode biskupa.

Iako svjesni evanđeoskih zahtjeva pred kojima mnogi vjernici sve sekulariziranijeg zapadnog svijeta, nažalost, često posustaju, potpisnici pisma ipak naglašavaju kako crkveni nauk i praksa glede primanja sakramenata moraju ostati čvrsto i neodvojivo povezani i usklađeni.

„Potičemo sve sudionike listopadske Sinode da jasno i odlučno proglase nepromijenjivi moralni nauk Ckve, kako bi zabune nestale, a vjera bila potvrđena“, pišu svećenici Engleske i Walesa.

– Milosrđe zahtijeva oboje – i ljubav i istinu. Tu postoji veliki rizik. Nije svim svećenicima ugodno izraziti se u otvorenom pismu, ali bio bih zabrinut ako bi bilo svećenika koji se ne bi složili sa njegovim sadržajem – rekao je jedan od potpisnika.

Prema pisanju Catholic Heralda, neki od potpisanih svećenika izjavili su kako su od strane starijih klerika dolazili pritisci i blaži oblici zastrašivanja, a sve kako bi se odustalo od potpisivanja spomenute izjave.

Otvoreno pismo engleskih i velških svećenika pojavilo se tjedan dana nakon što je 430 njemačkih redovničkih poglavara objavilo šokantnu deklaraciju uoči nadolazeće Sinode o obitelji  u kojoj traže promjenu moralnog nauka Crkve glede pričešćivanja rastavljenih i civilno vjenčanih, te blagoslivljanje gay parterstava.

Očito je kako će medijske rasprave, da ne kažemo bitke, približavanjem Sinode biti sve žustrije i otvorenije, no unatoč svemu jedno je sigurno – Crkvu vodi Duh Sveti koji je, kako je na na kraju prošlogodišnje izvanredne Sinode rekao papa Franjo, „tijekom povijesti uvijek, po svojim Slugama, vodio lađu čak i kada je more bilo protivno i uzburkano, a sluge nevjerne i grešne“.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net