Pariz

Stotine tisuća protivnika istospolnih brakova, koji su nedavno legalizirani u Francuskoj, okupile su se danas u prosvjednoj povorci koja je prošla Parizom, a  u znak podrške organizirana je i slična povorka na ulicama Varšave. Osnovna je poruka “Ne odustajemo u svojoj borbi za zaštiti obitelji koja je ugrožena legaliziranjem istospolnih brakova s mogućnošću usvajanja djece.”

Prosvjedi se održavaju na datum kada se u Francuskoj obilježava Majčin dan. La Croix javlja da se prema procjenama organizatora u Parizu okupilo preko milijun ljudi, a prema procjenama policije oko 150 tisuća. U svakom slučaju povorku je osiguravalo više od 4500 policajaca i specijalaca, što govori koliko su nerealne brojke hrvatskih medija koji izvještavaju o samo nekoliko desetak tisuća prosvjednika. Inače, Francuske vlasti su zadnjih dana pokušavale odvratiti ljude od prosvjeda najavljujući moguće nerede u režiji ekstremne desnice te su preporučavale roditeljima da  ne dovode djecu na prosvjed. Ipak, mnogi su se u povorci pojavili s djecom.

Deseci tisuća Poljaka također su izašli na ulice Varšave u znak potpore francuskim prosvjednicima. “Danas smo solidarni s Francuzima u njihovoj borbi za tradicionalne obiteljske vrijednosti”, rekao je jedan od organizatora prosvjeda, javljaju agencije.

“To nije samo francuski problem. To je problem čitave Europe koja radi na slabljenju prave obitelji”, poručili su prosvjednici iz Varšave.

Bitno.net