Foto: Shutterstock

Petorica kardinala zajednički su napisali knjigu o crkvenom nauku o nerazrješivosti braka i zabrani pričesti za razvedene katolike koji su u drugom braku, a taj rad koji je već protumačen kao odgovor onima koji zagovaraju promjene u pastoralnoj praksi po tom pitanju, bit će objavljen na engleskom i talijanskom uoči Sinode o obitelji na kojoj će se raspravljati i o tome.

Kardinali Gerhard Müller, prefekt Kongregacije za nauk vjere, Raymond Leo Burke, prefekt Apostolske signature, Walter Brandmüller, predsjednik emeritus Pontifikalnog vijeća za povijesne znanosti, Carlo Caffarra, nadbiskup Bologne i Velasio De Paolis, predsjednik emeritus Prefekture za ekonomske poslove suautori su djela s naslovom: “Vjerni Kristovoj istini: Brak i pričest u Katoličkoj Crkvi”. U njemu, kako je pojašnjeno na internetskoj stranici izdavača knjige Ignatius Press, autori prezentiraju biblijsku argumentaciju za nauk Crkve po tom pitanju, te se bave i time kakvu je praksu rana Crkva imala u svezi s time. Popis autora je doista impozantan – osim što je među njima kardinal Müller, čelnik najvažnijeg dikasterija u Vatikanu zaduženog za crkveni nauk, ostali kardinali se također uvrštavaju među utjecajnije. Osim njih, u stvaranju knjige sudjelovalo je svojim doprinosom još nekoliko teologa.

“Autori otkrivaju stoljećima dugu povijest otpora Katoličke Crkve prema davanju pričesti vjernicima koji su se razveli, pa ponovno vjenčali, a ujedno i ukazuju na ozbiljne teološke i kanonske poteškoće u praksi Pravoslavne Crkve”, poručuju iz američke izdavačke kuće. Podsjetimo, pravoslavci priznaju drugu, pa i treću ženidbu vjernika “s pokorničkim karakterom”, a neki su ukazivali na takvu pastoralnu praksu kao mogući model koji trebaju slijediti i katolici.

Ova knjiga očiti je nastavak rasprave o pričesti za razvedene koja traje već nekoliko mjeseci i koja je, nema sumnje, doista podijelila i Kolegij kardinala. Podsjetimo, u veljači ove godine u Vatikanu je održan izvanredni konzistorij kardinala o obitelji, a uvodno izlaganje na njemu imao je kardinal Walter Kasper. On je pozvao na preispitivanje pastoralne prakse po pitanju pričesti za razvedene, te tu tezu ponovio kasnije u nekoliko javnih istupa. Nakon toga nastale su rasprave koje su se često, nažalost, vodile i prepucavanjem preko medija.

Sada kardinali u svom djelu zaključuju, a to Ignatius Press naglašava, da “vjernost Crkve istini braka čini neodvojivi temelj odgovora u milosrđu i ljubavi na situaciju osoba koje se razvedene i u drugom braku”. To je očiti odgovor na Kasperove argumente o milosrđu prema grešnicima zbog kojeg treba mijenjati praksu.

Poruka knjige je da nema “nikakve kontradikcije između tradicionalne katoličke doktrine i trenutačne pastoralne prakse”, te da je milosrđe neraskidivi dio tog nauka.

Inače, kardinal Müller je već ranije progovarao upravo o temi milosrđa, pa je tako u svojoj nedavno objavljenoj knjizi “Nada obitelji” poručio:

“Milosrđe nikada ne smije postati oruđem za poništavanje zapovijedi i sakramenata. Bila bi to ozbiljna manipulacija istinskim milosrđem i ružan pokušaj opravdavanja vlastite ravnodušnosti prema Bogu i ljudima”.

Knjiga koja je očito zamišljena kao dodatno argumentiranje postojećeg nauka Crkve o pitanju pričesti za razvedene uoči Sinode, već se u medijima  tumači kao “udar” na papu Franju, a takve interpretacije prenijeli su i pojedini hrvatski mediji, pa današnja naslovnica jednog našeg dnevnog lista govori o “pobuni”. Kako kardinalsko inzistiranje na nauku Crkve, kojem je i Papa u ovom konkretnom slučaju jasno iskazao vjernost, može biti “pobuna”, teško je protumačiti.

Goran Andrijanić | Bitno.net