CARDINAL SARAH SWINGS CENSER DURING ANNIVERSARY MASS IN HAITI

Kardinal Robert Sarah, prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, dao je intervju za portal Aleteia povodom predavanje koje je održao na Svjetskom danu obitelji prošli tjedan u Philadelphiji.

U intervjuu kardinal Sarah dotaknuo se svoje nove knjige Bog ili ništa, Pape i njegove funkcije u Crkvi te pastorala prema rastavljenim i ponovno vjenčanim osobama.

„Već sada na Zapadu govore ‘mi nemamo kršćanske korijene’. To je nelogično. Kultura, arhitektura, umjetnost: sve je kršćansko. Poricati ono što je jasno i očito predstavlja samoubojstvo“, rekao je kardinal nadodavši da „ako izgubimo Boga, onda smo kao drveće bez korijena“.

Upravo je to neprihvaćanje Boga i kršćanstva na Zapadu jedna od tema njegove knjige:

„Bit mog djela je: Kako pronaći Boga u onome što jesmo, što radimo i što mislimo?“

Na pitanje kako bi se vjernici trebali ispravno odnositi prema Papinim porukama o ekonomiji i politici, Sarah je uzvratio: „Ako papa govori o ekonomiji ili politici, to nije njegovo ‘stručno područje’. On može ponuditi viziju ili mišljenje, ali ono nije dogma. On može pogriješiti. Ali ono što govori o Kristu, o sakramentima, o vjeri, mora se smatrati sigurnim.“

Kardinal je također napomenuo kako Papa u situacijama kada govori o političko-ekonomskim temama nastupa kao državnik, premda naglašava da ako su ta stajališta potkrijepljena Evanđeljem onda imaju veću težinu.

U intervjuu se kardinal Sarah dotaknuo i pitanja rastavljenih rekavši kako postoje „neki biskupi“ koji smatraju da treba omogućiti pričešćivanje određenim rastavljenim i ponovno oženjenim osobama:

„To nije moguće jer je Bog rekao da može postojati samo jedan brak“, izjavio je, pritom kritiziravši one koji ističu da bi takva pastoralna praksa dovela do iscjeljenja rastavljenih osoba: „Ne možemo nekoga iscijeliti ako ga prije ne dovedemo do istinskog ozdravljenja, ako ga ne pomirimo s Bogom.“

Premda je kardinal istaknuo kako „ne smijemo napustiti“ osobe koje su u drugom braku, rekao je kako „milosrđe traži pokajanje“, dajući primjer razmetnog sina kojem je otac htio oprostiti, ali nije mogao dok se ovaj nije vratio kući: „To je milosrđe“, zaključio je kardinal Sarah.

Cijeli intervju pročitajte OVDJE

Tino Krvavica | Bitno.net