Biskup

Legalizirati homoseksualni brak znači uništiti jedan od temeljnih stožera društva, a to je obitelj – istaknuo je mons. Olivier de Germany, biskup Ajaccia, na Korzici, u prilogu objavljenom nedavno na internetskoj stranici te biskupije koja crkveno pripada Francuskoj biskupskoj konferenciji. Biskup se posebno osvrnuo na nacrt zakona o kojemu se raspravlja u Francuskoj, a kojim bi se do kraja 2013. godine legalizirale veze među osobama istoga spola.

Ističući kako je relativizam potkopao očevidnost da se naravni brak odnosi na muškarca i ženu, mons. de Germany je napomenuo da je trajna veza između muškarca i žene u svrhu stvaranja obitelji duboko upisana u samu narav ljudskoga bića. Ako je država osposobljena za donošenje zakona o braku iz kojega se rađaju djeca koja su temelj društva, ne može odobriti istovrijedni pravni status vezi koja je po svojoj naravi neplodna i odnosi se na područje privatnoga izbora – istaknuo je biskup. Pritom je upozorio da osporavanje braka među osobama istoga spola ne znači biti homofob, a to je optužba – primijetio je – koja se često upućuje katolicima. Ono što se osporava jest činjenica da država predstavlja homoseksualne parove kao društveni model ravnopravan vjenčanim parovima – objasnio je mons. de Germany.

Biskup je potom upozorio na zastranjenja koja bi mogla proizići iz takvih prijedloga, kao što je primjerice usvajanje djece od strane homoseksualnih parova, ili pak teorija o rodu koja spolne razlike ne temelji na biološkim vidicima, nego na osobnom izboru osobe. Te su ideologije dovele do raspada obitelji, a sada idu prema uništavanju same osobe – istaknuo je biskup napominjući da se u oba slučaja društvo u svojoj cjelini raspada. Što u svemu tomu mogu učiniti katolici? Crkva u Ajacciu poziva da se ne obeshrabruju, te da se ne zalažu samo u isticanju tih ideologija, nego i u naviještanju Radosne vijesti, odnosno – kako je istaknuo biskup de Germany – da je moguće voljeti u istini, te da postoji ljepota seksualnosti i braka življenih, uz milost Duha Svetoga, u skladu s Božjim nacrtom. (rv/bitno.net)