Bukayo Saka na dvostruki je način obilježio finalnu utakmicu Europskog prvenstva između Engleske i Italije. S jedne strane bio je igrač koji je promašenim jedanaestercom donio pobjedu Talijanima, a s druge strane fotografija njega i talijanskog braniča Chiellinija koji ga je u 96. minuti zgrabio za dres da ne istrči sam pred golmana postala je najpopularnija fotografija nedjeljnog finala.

Premda tu utakmicu Saka sigurno neće pamtiti po dobrome, u njegovom je životu  zasigurno bilo više dobrog nego tragičnog, a za to je dobrim dijelom zaslužna njegova kršćanska vjera koje se ne srami.

Kako piše engleski Premier Christianity, Saka je odrastao u kršćanskoj obitelji u zapadnom dijelu Londona. Još uvijek živi s roditeljima i bratom koji, kako kaže, redovito mole za njegov uspjeh.

Saka je kao dječak pohađao osnovnu školu Edward Betham koja njeguje snažan kršćanski duh, a prošle se godine obratio učenicima petog razreda svoje bivše škole na temu ‘Idu li slava i kršćanska vjera zajedno’.

“Odrastao sam u kršćanskoj obitelji koja snažno vjeruje u Boga, to je u meni uvijek pobuđivalo želju da bolje upoznam Boga i to sam i činio često čitajući svoju Bibliju i često pohađajući crkvu tijekom godina. Moja vjera je neprekidno u praksi kada se nalazim u različitim situacijama ili kada igram nogometne utakmice poput mojeg debija za Englesku”, napisao je Saka.

“Držim se Božjih obećanja poput onoga koje stoji u Svetom pismu: ‘Stoga vam kažem: Sve što god zamolite i zaištete, vjerujte da ste postigli i bit će vam!’ Stoga prije svake utakmice molim Boga da mi pomogne igrati dobro, da pomognem svojem timu i da pokušam zabiti gol ili asistirati. On odgovara na moje molitve i zato upirem prstom prema nebu kako bih mu zahvalio.”

Ravnateljica Edward Bethama Caroline Chamberlain kazala je za Premier Christianity da je Saka bio „pristojan, skroman i impresivan mladić“, koji se savjesno odnosio prema školi i nije dopustio da ga slava promijeni.

Dodala je kako su učenici bili nadahnuti Sakinim obraćanjem „jer je pokazao da je snažna vjera moćno oružje koje pomaže ostvariti se u bilo kojem području u kojem osoba radi“.

Ono što je također primjetno kod 19-godišnjeg engleskog reprezentativca jest da su njegove objave na društvenim mrežama pristojnog sadržaja te da fotografije na kojima drži nagrade za osobna postignuća uvijek prate zahvale Bogu.

Zanimljivo, Premier Christianity navodi kako Saka nije jedini engleski reprezentativac koji je javno govorio o vjeri, citirajući izjavu Raheema Sterlinka koji je na pitanje časopisa GQ koliki je utjecaj vjere na njegov život odgovorio: „Ogroman. Ogroman. Za mene ogroman. Uvijek zahvaljujem za svoj život, uvijek zahvaljujem za život svoje obitelji i jednostavno sam zahvalan zbog situacije u kojoj sam trenutno.“

„Siguran sam da Bog postoji. Svaki dan kad se probudiš trebaš samo pogledati oko sebe i ne trebaš gledati dalje od onoga što vidiš“, kazao je Sterling.

Trojac reprezentativaca Engleske koji su u posljednje vrijeme javno govorili o vjeri zaključuje Marcus Rashford koje je na pitanje novinara Guardiana je li vjernik, između ostaloga, kazao: „Da, definitivno… Da ste vidjeli naše živote prije 15-20 godina i gdje smo sada, nemoguće je ne imati vjeru u Boga i sve što čini za nas.“