Duhovni svijet je stvaran, a koliko može biti opasan posvjedočila je u HKR-ovoj emisiji argumenti Sara Kukić koja je sedam godina provela u New ageu tražeći rješenje za svoje probleme.

„Kao dijete, kod kuće sam našla literaturu o astrologiji, horoskopima, gatanju, vračanju i upijala sam je. Tijekom osnove škole počela sam s naizgled bezazlenim igrama kao što su prizivanje duhova, razgovaranje sa Sai Babama, a nisam ni znala tko su oni. Zatim sam, kroz srednju školu, postala otvorena raznim grijesima. Bila sam u raznim vezama, a jedna od njih je bila iznimno toksična, destruktivna i opasna po život. Upala sam u stanje depresije, anksioznosti, imala sam napadaje panike, izolirala sam se od svijeta“, posvjedočila je Kukić, ističući da je ušla u taj svijet kako bi sama sebi pomogla, no nije znala kako.

„Obratila sam se jednoj djevojci koja mi je, u dobroj namjeri, poslala video poznate motivacijske govornice Ane Bučević. Nakon što sam čula njezin video, skroz sam se raspala. Dala sam naglas zavjet da ću ući u učenje zakona privlačenja – vortex. Narednih pet godina slušala sam njezina videa od ranog jutra pa sve do večeri“, rekla je, ističući da ih je slušala čak i tijekom spavanja kako bi si brže reprogramirala um.

Zatim je počela slušati i druge govornike – i naše i strane. „Sve skupa sam se sedam godina bavila raznim tehnikama New agea, a zadnje dvije sam sudjelovala i u praktičnom dijelu. Radila sam razne meditacije – na tišinu, na razne frekvencije, Kundalini meditacije, meditacije u pokretu i razne vizualizacije. Počela sam ići i u druge sfere kao što su Reiki i Theta Healing, a bavila sam se i anđelima, anđeoskim tretmanima i energetskim iscjeljivanjima”, rekla je.

Nakon što je ušla u kontakt sa šamanom iz Austrije, počela se osjećati sve lošije. „Sve mi je bilo mračno i hladno. Jedne večeri sam u svom stanu doslovno osjetila hladnoću na svojoj koži. U toj tami prvi sam put zavapila iz dubine svoga srca za pomoć. Rekla sam: ‘Bože, gdje si?’ Samu sebe sam prestrašila, shvativši da se zadnjih osam godina nisam obratila Bogu. Obraćala sam se svemiru, ali ne i Bogu“, istaknula je.

Bio je to početak njezina obraćenja, istaknula je. „Pregledavajući vijesti, naišla sam na YouTube isječak naziva ‘From New Age to Jesus’. U njemu je jedan Amerikanac govorio o svome obraćenju. Gledajući video, plakala sam cijelo vrijeme. Moja je priča bila identična njegovoj. On je u tom videu pojasnio da se radi o susretu sa živim Bogom – Duhom Svetim. Shvatila sam da se isto to dogodilo i meni“, rekla je Kukić, ističući da je osjetila pravi mir, ljubav i sigurnost, a odbacila sve ono lažno.

Osim Sare u emisiji su gostovali glavni urednik “Veritasa – glasnika sv. Antuna Padovanskog” fra Vladimir Vidović i ravnatelj Centra Hrvatski Areopag dr. sc. fra Josip Blažević.

Fra Josip je između ostaloga predstavio Muzej Hrvatskog Areopaga koji je privukao mnogo medijske pozornosti.

„Muzej je nastao s ciljem edukacije. Je li riječ o muzeju ili galeriji, o tome možemo diskutirati. Svakako, želimo educirati ljude. Mnogi naši kolege svećenici smatraju da osobe koje imaju problema s okultnim treba uputiti psihijatru. No, on ne može uvijek pomoći jer njegova kompetencija nije dovoljna. Potrebna je suradnja“, rekao je fra Josip, ističući da se muzej naziva i muzejom grijeha protiv prve Božje zapovijedi.

Za otvorenje je izabran dan na koji je prefekt Kongregacije za kauze svetaca kardinal Marcello Semeraro blaženom proglasio s. Mariju Lauru Mainetti. Ta članica Družbe Kćeri Križa ubijena je kao mučenica iz mržnje prema vjeri. Nju su 6. lipnja 2000. u kasnim večernjim satima, ubodima nožem ubile tri djevojke tijekom sotonističkog obreda, stoga je nova blaženica i zaštitnica Muzeja.

„Želio bih da se o njoj više priča. Okultizam je stvarnost. Ovi ekstremni primjeri su rijetki, ali ne treba ih isključiti. Treba ozbiljno shvatiti opasnosti iz svijeta okultnog“, istaknuo je fra Josip, koji je i sam prošao brojne tečajeve različitih praksi kako bi mogao upozoriti vjernike na opasnosti koje se kriju iz takvih praksi.

Fra Josip je kazao da je susreo mnoge osobe koje su se bavile magijskim i New age tehnikama. „Suosjećam s tim osobama, volim ih i primam ih na razgovore. Oni su moderni apostoli – poput sv. Pavla – koji svjedoče da je Bog pokazao svoje milosrđe. Oni su to činili iz neznanja. Te su osobe ranjene i nikada se više nisu mogle baviti istraživanjem tih tema bez određenih posljedica. Ja sam milošću Božjom pošteđen toga i nikada me ništa nije zavelo. Baviti se takvim temama dobrim je dijelom i muka za mene, no drži me ljubav prema Isus Kristu i želja da njega jasnije naviještam“, istaknuo je fra Josip Blažević.