Talijanska redovnica s. Maria Laura Mainetti, koju su do smrti izbole tri tinejdžerke, jučer je proglašena blaženom, prenosi CNA.

Sestra Mainetti beatificirana je na 21. godišnjicu svojeg mučeništva u gradu Chiavenni na sjeveru Italije.

Misno slavlje predvodio je pročelnik Kongregacije za kauze svetaca, kardinal Marcello Semeraro, koji se u propovijedi osvrnuo na Kristove riječi iz Evanđelja po Marku o „novom vinu“.

„Novo vino već uživaju sveci o kojima je pisano: ‘Blaženi oni koji su pozvani na gozbu Jaganjčevu’. Među tim gostima Crkva danas prepoznaje blaženu mučenicu Mariu Lauru Mainetti. Svi znamo ključan trenutak njezina života: dok je umirala opraštala je. Opraštajući, čovjeku je oprošteno. Na kraju svojeg života s. Maria Laura je učinila tako.“

Nove blaženice tijekom jučerašnjeg Angelusa spomenuo se i papa Franjo kazavši: „Danas je u Chiavenni, u Biskupiji Como, proglašena blaženom sestra Maria Laura Mainetti, iz reda Kćeri Križa, koju su prije dvadeset i jedne godine ubile tri djevojke koji su bile pod utjecajem sotonističke sekte. Upravo ona koja je mlade ljude voljela više od svega, voljela je i opraštala tim istim djevojkama koje su bile zarobljenice zla. Sestra Maria Laura ostavlja nam svoj životni program: ‘I najmanju sitnicu činiti s vjerom, ljubavlju i entuzijazmom.’“

Mainetti je bila poglavarica samostana Sestara od Križa u Chiavenni koji je bio posvećen pomaganju mlađim delinkventima. Bila je dobro poznata po svom predanju djelima milosrđa prema ugroženim mladima i siromašnima.

Šezdesetogodišnju sestru Mainetti 2000. godine ubile su tri tinejdžerice izbovši je nožem u sotonističkom ritualu. Djevojke su poznavale redovnicu jer ih je podučavala katekizmu. U park su je odvukle lažnim tvrdnjama kako moraju razgovarati s njom jer je jedna od njih zatrudnjela nakon silovanja, te razmišlja o pobačaju.

U gnjusnom činu, tri su djevojke prvo natjerale redovnicu da klekne te ju počele vrijeđati. Zatim je jedna od njih udarila sestru ciglom dok su druge njezinom glavom udarale od zid.

Nakon toga su Mainetti ubole 19 puta kuhinjskim nožem. Prema izvještaju talijanskih medija, planirale su je ubosti 18 puta, odnosno šest puta svaka, kako bi zločin bio obilježen brojem 666.

Tijekom napada, sestra Mainetti obraćala se Bogu moleći ga da djevojkama oprosti njihova djela. Navodno su njezine zadnje riječi bile “Oprosti im, Gospodine”.

Na suđenju su djevojke priznale da su prvotno planirale ubiti župnika, ali budući da je bio mnogo snažniji od redovnice, promijenile su plan. Istražitelji su otkrili da su bilježnice djevojčica bile ispunjene sotonističkim napisima te da su nekoliko mjeseci ranije položile ‘krvnu zakletvu’.

Ubojice su u međuvremenu izdržale svoje zatvorske kazne te zasnovale obitelji. Danas žive u većim talijanskim gradovima pod drugim imenima.

Na jučerašnjoj beatifikaciji s. Mainetti sudjelovalo je oko 2500 ljudi, prenijela je ACI Stampa, a ceremoniju je prenosila talijanska nacionalna televizija.