Ljetno razdoblje u godini čovjeka upućuje na odmak od svakodnevnog napora životnog uzdržavanja i potragu za oblikom odmora kojim će okrijepiti svoj napor.

Često je slučaj da nas pojedini, odnosno uobičajeni oblici odmora učine još umornijima. Jednaki tako, često je slučaj da nam i odnos s Bogom poprimi drugotno mjesto u našem odmoru.

Svjesni ove temeljne ljudske potrebe, u okrilju samostana sv. Dujma u omanjem mjestu Kraj na otoku Pašman, SKAC Osijek i ovog ljeta organizira duhovne programe s ciljem osobnog zbližavanja čovjeka s Bogom.

S tom nakanom, 2022. godine kroz lipanj, srpanj, kolovoz i rujan u spomenutom fratarskom samostanu ponuđeni su različiti tematski termini: duhovne vježbe u šutnji, termini za studente i radničku mladež, termini za povezivanje branitelja i mladih i termini u kojima se promišlja o kršćanskom aktivizmu u svakodnevlju.

Kroz iskustva prošlogodišnjih sudionika pružamo vam uvid u način na koji ljeto može biti osmišljeno Bogom.

Karlo Kokanović:

“Na termin za branitelje i mlade sam došao neočekivano na poziv našeg patera dva dana prije početka termina. Očekivao sam da ću ondje zateći neke “zalutale” branitelje koji nemaju dug ratni put. No, dogodilo se obratno. Najviše na srcu su mi ostala svjedočanstva branitelja koji su vrlo emotivno opisivali svoje duge ratne puteve. Sve te priče u meni su probudile veliku suosjećajnost iz koje se rodila zahvalnost i povezanost sa svima njima. Vrlo jako iskustvo koje je produbilo moje poimanje žrtve za domovinu. Nadam se da ću i ovoga ljeta moći doći u jedan od danih termina koje nudi naš SKAC Osijek.”

Juraj Repinac:

“Na oba termina prijavio sam se pomalo neočekivano, no ipak mi nije bilo žao zbog toga što sam učinio. Za mene su oba bila slična susretu s Rajem. U miru samostana pronašao sam i mir u srcu, upoznao sam se s Gospodinom i bolje upoznao s prijateljima. Na terminu s braniteljima spoznao sam čvrste vrijednosti, i doživio nemalo čudo.”

Ivan Sambol:

“Na Pašman sam prvi put otišao nevoljko, danima sam se borio sam sa sobom kako bi se prijavio. Imao sam velike otpore. No otići tjedan dana na Pašman mi je vjerojatno najbolja odluka u životu. Prekrasna sakralna arhitektura, samostan koji odiše skladom i duhovnošću me osvojio. Ne znam odakle početi, crkva, kalustar, blagovaonica ili vrt prepun maslinovih drveća. Samostan je jednostavno drugačiji, kao da je izvan ovog vremena. Naziv mjesta u kojem se nalazi samostan, Kraj, i sam simbolizira kraj starog i početak novog života. Života u Kristu. Čovjek se nakon odmora na Pašmanu vrati drugačiji, bolji, ispunjeniji i odmorniji. Mjesto je to koje nije bogato turistima i turističkim sadržajima, već mirom i tišinom. Duhovni kamp na Pašmanu je mjesto u kojem će sudionici prije svega pronaći Boga, a onda i prepoznati sebe u Njemu.”

Goran Franjić:

“Ako se mislima vratim na otok Pašman, pod stopalima osjetim hlad ulaštenog kamena u klaustru i umirujuću tišinu koja poziva na razmatranje Božje Riječi. Čini mi se kako bi i sam boravak u praznom samostanu imao dobrohotno djelovanje na dušu, ali zajedništvo među sudionicima programa na Pašmanu, ovo samostansko okruženje toliko je izgradilo da je mir, kojeg sam tražio tog ljeta, bio jednak onom miru u kojem sam sam sa svojim Bogom. Uravnoteženost između programa i odmora jednostavno godi i obnavlja ljudskost. To su dvije stvari koje me nukaju ponovno otići na ovaj mali otok.’

Matija Buzinac:

“Iskreno od Pašmana nisam puno očekivao. Samo malo bijega od svakodnevice i odmor.

Već na samom ulazu u samostan osjetio sam koliko je to mjesto natopljeno molitvom. Hodajući samostanom imao sam osjećaj kao da ta molitva i mir upravljaju svakim komadićem mene. I to sam uspio vidjeti na svakom sudioniku, koliko nas je to sve zajedno zbližilo i nagnalo na više dobra u našim životima.

Nakon tog prvog termina i moga boravka na Pašmanu, jedva sam čekao da se pruži prilika da se na Pašman vratim opet. Imao sam zakazano hodočašće u Međugorje i u smještaju gdje smo trebali biti pojavila se korona tako da je Hodočašće otkazano. Pružila se prilika otići na braniteljski termin na Pašmanu i nekolicina nas je otišla. Iskustvo, i razotkrivanje svoje nutrine koje sam stekao na tome terminu obogatili su me za cijeli život. Spuštanje na zemlju, poniznost, odlučnost i hrabrost. Branitelji koji su toliko veliki u mojim očima, tako su mali, obični, ponizni ljudi, a tako je velik Bog u njima. Znao sam da sam morao biti na tome terminu, Gospa je to znala, Gospa me pozvala, Gospa me vodila.

Pašman – ljubav na prvi pogled.”

*Sve informacije o prijavama i kampu na Pašmanu možete pronaći na Instagram te Facebook stranici SKAC-a Osijek.