“Molitva, koja izražava različite načine čovjekova odnosa sa živim Bogom, također je prva zadaća i gotovo prvo naviještanje pape, baš kao što je i prvi uvjet njegova služenja Crkvi i svijetu.” Ovih riječi svetoga Ivana Pavla II. prisjetio se kardinal Giovanni Battista Re, prefekt emeritus Kongregacije za biskupe, te izravni svjedok 26 i pol godina pontifikata poljskog pape.

Povod je bila objava dosad neobjavljenih kateheza naziva “Krist, Crkva i svijet”, nastalih u razdoblju kada je Karol Wojtyla bio nadbiskup Krakova.

Kao uvod u svaku katehezu stoji molitva na latinskom jeziku, rekao je Re, objasnivši da je Wojtyla time želio postići “da svaka stranica bude čin molitve”, tako da prije čitanja “misli budu usmjerene prema Bogu”.

A misli pokojnoga pape bile su neprekidno usmjerene prema Bogu, rekao je kardinal, posebice kada je trebao donositi važne odluke za Crkvu. Štoviše, čak i kada su se stvari ljudski gledano činile vrlo jasne, papa nikada nije odlučivao a da se prije nije molio, pa i onda kada su problemi bili hitni. “Još se trebam malo moliti o ovom pitanju”, rekao bi Ivan Pavao II.

Re se prisjetio i jednog izbora novog biskupa, kada je papa primijenio svoju uobičajenu metodu u razlučivanju što je najbolje za Crkvu:

“Sjećam se plenarne sjednice kongregacije na kojoj su biskupski glasovi bili ravnomjerno podijeljeni: 50% – 50%. Neki su podupirali prvog kandidata, dok su ostali bili naklonjeniji drugome. Oba kandidata bila su izvrsna u pogledu pridržavanja tradicije, poznavanja mjesta i iskustva.”

“Rekli smo mu sve što je trebao znati i Ivan Pavao II. je uzeo papire u svoje ruke. Bila je subota navečer kada mi je rekao: ‘U ponedjeljak ću slaviti misu na ove nakane, zatim ću donijeti odluku.’ Ne znam zašto mi nije rekao da će to učiniti u nedjelju, dan kada također slavi misu, ali mislim da je to vjerojatno zato što je već imao dugačak popis nakana”, objasnio je Re.

Vikend je prošao, prisjetio se kardinal, i “u ponedjeljak poslijepodne kardinal Dziwisz (papin tajnik) mi je dao papine papire na kojima je pisalo ime odabranog biskupa, kao što mi je obećao”.

Osim što je bio iznimna molitvena duša, Re je rekao i kako je Ivan Pavao II. bio mistik, što su njegovi suradnici mogli vidjeti kada bi odlazio planinariti. Kardinal se prisjetio načina na koji je papa “molio i kontemplirao nad krajolikom”. “U tim smo trenucima mogli vidjeti da je on mistik”, rekao je kardinal.

Ivo Džeba | Bitno.net