Binod boluje od raka na želucu. Nade u život ima malo, no Binod je želio da mu svećenik dođe u kolibu, da ga blagoslovi i da on u svojem siromaštvu počasti svećenika. Binod je hindu, o Isusu je jedva što čuo, no susreo ga je i vidio u našoj brizi i njezi bolesnika i bijednika. Stoga je, eto, želio da se Isus preko nas svrati i u njegovu kolibu.

On ne može hodati, nego je k meni poslao svoju staricu majku da me ona pozove. Dakako, rado sam se odazvao tome pozivu. Koliba je mala, ali je čista. Na maloj verandi prostrta je hasura. Prema lijepom bengalskom običaju svi su se duboko poklonili, dotakli se svećeničkih nogu, oprali ih i tom se vodom poškropili sebe i kuću. Zatim smo sjeli na hasuru. Izvadio sam krunicu i, sklopivši ruke s Binodovim rukama, svi smo od srca molili. Dječica su držala cvijeće i zapaljene mirisne sandalove štapiće. Mala živa katedrala nadomak sunderbanskim džunglama u kolibi bolesnog Binoda. Kako su istinite Isusove riječi: “Gdje su dvojica ili trojica sakupljena u moje ime, tu sam i ja među njima!” On je uistinu bio među nama. Svi smo bili sretni, svi utješeni. I Binod. Korizma je i petak je. Govorili smo o Kalvariji, o Isusovu križu, o Njegovoj žeđi na križu. I eto čuda milosti Isusove! Binod je razumio tu Isusovu žeđ, Njegovu tajnu križa. “Dišu dhonobad! — Isuse, hvala ti za ovaj Tvoj dar, za ovu moju bolest! Sve to s radošću Tebi prikazujem da utažim Tvoju žeđ. Primi Binoda u svoje Srce!”

I Binodova starica majka molila je srcem, jer još ne zna naše molitve. Molila je srcem i suznim očima za svojega sina Binoda.

Na kraju su htjeli počastiti i mene i katehista Sama. Donijeli su pržene riže i dva jaja. No, budući da je danas korizmeni petak, obojica postimo. Ali zato je okolo bilo dječice, toga Božjeg dana što ga susrećemo u svakoj bengalskoj kući. I brzo istezaše s tanjura i riža i jaja. Svi smo bili sretni. I onda kud će grom nego u koprive! Netko se sjetio da odnekud donese i cigarete! A Ante se njih u životu nije niti dotaknuo, ne zna ni koju stranu treba staviti u usta … Kroz močvare i kanale naše misije do bolesnika po selima.

Preporučujem u vaše molitve i žrtve dobrog našeg Binoda da bi on kao žrtva paljenica mogao utažiti Isusovu žeđ za dušama, no ne samo on nego i svi mi…

Voli vas vaš otac Ante

(Članak poslan za Mali Koncil, 1984.)

Izvor: Zaklada Otac Ante Gabrić