Sveti je Pelegrin, svećenik i redovnik servit, moćni zaštitnik osoba oboljelih od raka, kožnih bolesti, infekcija, gangrene, AIDS-a i drugih teških bolesti. Rođen je oko 1260. godine u imućnoj talijanskoj obitelji u mjestu Forliju, a u svojoj je mladosti bio uključen u politiku. U dobi od 60 godina obolio je od proširenja vena, što je preraslo u gangrenu desne noge. Bolest je toliko uznapredovala da je njegov liječnik odlučio da mu čim prije amputira nogu. Pelegrin se, međutim, noć prije zahvata odvukao na molitvu pred križ kapitulske dvorane. I dok je tako umoran zaspao, sanjao je da je Isus sišao s Križa, pružio svoju ruku i nježno dotaknuo njegovu bolesnu nogu. Dan kasnije došao je liječnik kako bi amputirao nogu, ali više nije bilo ni traga gangreni, ni bilo kakvom ožiljku. Vijest o čudu proširila se po čitavom gradu, što je još više povećalo poštovanje prema Pelegrinu.

Umro je 1341. od vrućice. Njegovo tijelo neraspadnuto počiva u crkvi Slugu Marijinih u Forliju. Papa Benedikt XIII. proglasio ga je svetim 1726. godine. Za njegov zagovor moli se po cijelomu svijetu, a posebno se slavi u Italiji i u Sjedinjenim Američkim Državama, u Portlandu i u Chicagu, gdje se nalazi nacionalno svetište sv. Pelegrina.

Krunica svetom Pelegrinu

Moli se na Gospinu krunicu.

Na križ se moli: VJEROVANJE.

Na svako veliko zrno moli se:

O, ISUSE, OZDRAVITELJU I BRATE U BOLI, PO ZAGOVORU SVETOGA PELEGRINA, SMILUJ SE MENI.

Na svako malo zrno moli se:

GOSPODINE I BOŽE MOJ, LIJEČNIČE DUŠE I TIJELA, DODIRNI ME, OZDRAVI I OSLOBODI OD OVE TEŠKE BOLESTI. ISUSE, ISUSE, ISUSE.

Na kraju krunice možeš izmoliti:

Sveti Pelegrine, o, kako si morao biti drag Isusu zbog svoje vjere i ljubavi kada te je ozdravio od teške i neizlječive bolesti raka na nozi. Ja, nevrijedan stvor, dolazim pred tebe s velikim pouzdanjem u tvoj zagovor. Djelitelju Božjih milosti, kome se utječem u ovoj velikoj bijedi i nevolji, priteci mi u pomoć jer znam da se dobivaju velike milosti po tvojemu zagovoru. Polažem sve svoje nade u tebe, da mi isprosiš milost od Boga… (reci svoju potrebu).

Sveti Pelegrine, moj prijatelju i brate, ova će milost ojačati moju vjeru, koristiti mojoj duši i povećati veliku ljubav prema Bogu. Mili moj sveče i zaštitniče, reci samo jednu riječ i dobri će Isus udijeliti potrebnu milost. Amen.

Pet puta Očenaš… Zdravo, Marijo… Slava Ocu… (za svu bolesnu braću i sestre)

Krunica svetom Pelegrinu preuzeta je iz knjižice “Pobožnost svetom Pelegrinu”.

*Molitvu za ozdravljenje od raka i teških bolesti i devetnicu sv. Pelegrinu možete pronaći OVDJE.