Trebaju li katolici davati desetinu od svojih prihoda?

To smo pitanje jučer postavili u anketi na našem Instagram profilu i dobili prilično podijeljene odgovore. Do objave ovog teksta 58% naših pratitelja odgovorilo je potvrdno, dok njih 42% smatra suprotno.

O davanju desetine svojevremeno je u jednom od svojih odgovora vjernicima pisao i don Damir Stojić.

On je tada naveo kako “poznaje dosta ljudi koji su odlučili od svoje plaće davati desetinu”.

“Svjedočili su mi da ih Bog uvijek materijalno blagoslovi. Nikad im ništa ne nedostaje. Uvijek imaju za sebe i za druge. Bog je milosrdan svakome koji ga ljubi! Bog je ljubav koja ne može reći: ‘Daj, daj!’ i pritom ne uzvratiti! Upamtite dobro, svakome tko daje, vratit će se i više!”

Trebaju li katolici davati desetinu?

No popularni svećenik pritom navodi da je obveza desetine vrijedila za Židove u Starom zavjetu dok su za katolike pravila nešto drugačija.

Tako Katolička Crkva u Zakoniku kanonskog prava navodi:

Kan. 222 – § 1. Vjernici su obvezni pomagati Crkvi u njezinim potrebama, da bi imala što je potrebno za bogoštovlje, za djela apostolata i dobrotvornosti i za dolično uzdržavanje službenika.

§ 2. Vjernici su također obvezni promicati društvenu pravdu i, spominjući se Gospodnje zapovijedi, pomagati siromasima iz svojih prihoda.

Pritom se nigdje ne spominje iznos ili postotak koji bi vjernici trebali izdvajati.

Ipak, don Damir navodi jedan kriterij kojim bismo se trebali voditi, a daje nam ga Sveto pismo: „Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja.“ (2 Kor 9, 7)

Što vi mislite o ovoj temi?