Ah, pivo. Ovo blagoslovljeno piće jedno je od velikih životnih užitaka i neupitan znak velike Božje ljubavi prema nama.

Stoljećima pripremano od redovnika, pivo je oduvijek imalo blizak odnos s katoličanstvom. U stvari, Sveta Majka Crkva dokazala je svoju ljubav prema tom napitku službenim blagoslovom piva u tekstovima Rimskog obreda.

Želim spomenuti petoricu svetih ljudi za koje postoji mogućnost da budu prozvani svecima zaštitnicima plemenite umjetnosti proizvodnje piva.

1. Sveti Arnulf (Arnold) od Metza je možda najpoznatiji pokrovitelj piva. Sveti Arnulf bio je biskup i savjetnik kralja Teudeberta II. Nakon smrti pokopan je u remiremontskoj opatiji, no župljani njegove biskupije, koji su ga već štovali kao sveca i htjeli da tijelo njihova biskupa bude vraćeno u biskupiju, otišli su na ekshumaciju njegova tijela. Putovanje je bilo u osobito vrućem dijelu godine, a putnici su padali u nesvijest od žeđi. Jedan od župljana, po imenu Duc Notto, uzviknuo je: “Po moćnom zagovoru biskup Arnulf donijet će nam ono što nam nedostaje.” Čudo se dogodilo! Krigla piva presušila je tek kada su svi hodočasnici utažili svoju žeđ.

2. Sveti Gambrinus prije svega zapravo nije svetac. Zapravo, nejasno je je li on bio stvarna osoba ili jednostavno mit utemeljen na povijesnim ličnostima. Ipak, sveti Gambrinus utjelovljuje radosno uživanje ovog alkoholnog pića i čak mu se pripisuje otkriće tehnike varenja piva. Postoje i oni koji kažu da je jednostavno bio čovjek koji je mogao popiti velike količine piva. Unatoč tome, u europskom je folkloru poznat kao zaštitnik piva za veselje naroda.

3. Sveti Augustin, naučitelj milosti, zaštitnik je mnogih stvari, a ništa manje i onih koji prakticiraju umjetnost piva. Sveti Augustin vjerojatno je kroz svoja duboka obraćenja i preobrazbe od divlje i raskalašene duše postao sveti i umjereni biskup.

4. Sveti Luka Evanđelist autor je jednoga od četiri evanđelje. Ovaj je svetac zaštitnik svakoga i svačega: od zlatara do čipkarica i kipara te između ostalog i zaštitnik pivara. Ako mi netko može objasniti vezu između svetog Luke i piva, bit ću mu zahvalan!

5. Sveti Vjenceslav poznat je po svojoj herojskoj ljubavi prema siromašnima i suosjećanju za izopćenike. Bio je štovan odmah nakon svojeg mučeništva 935. godine. Možda ste čuli za ovog dobrog kralja prije svega zbog njegova sveta života koji se slavi u pjesmi, ali vjerojatno niste znali da je i zaštitnik pivara. Sada znate!

Zaključak

Pivarstvo je oduvijek čašćeno kao plemenita i časna umjetnost, a kroz stoljeća mnogi majstori pivarstva zazivali se ove svete zaštitnike da im pomognu u njihovu zanimanju. Bilo da se bavite domaćom proizvodnjom piva ili jednostavno uživate u pivu, ne možete pogriješiti moleći zagovor ovih svetih ljudi. Živjeli!

Izvor: Catholicgentelman.com  | Prijevod: Martin K.