Neki od njih su zadržali svoje ime, a neki su izabrali novo. Najčešće birano papinsko ime bilo je Ivan (26 puta), a slijede ga: Grgur (18 puta), Benedikt (17 puta), Klement (16 puta), Inocent (14 puta), Lav (13 puta) i Pio (12 puta). Za bolji uvid u tematiku papinskih imena preporučujemo knjigu Jimmyja Akinsa „Pope Names“ (2012.). Ona je poslužila prilikom sastavljanja ovog članka. Donosimo vam deset najzanimljivijih papinskih imena.

10. Urban (222-230)

Pope_Urban_I1

Njegovo ime označuje onoga koji je „stanovnik grada“. Urban se rodio u Rimu gdje je i proveo cijeli svoj život jer za njegova pontifikata nije bilo težih progona kršćana. Poznat je kao veliki apologet, te je pridonio pobjedi pravovjernog kršćanstva nad shizmom koja se javljala u to vrijeme. Danas je zaštitnik Sveučilišta u Ohiju i priznat je kao svetac Istoka i Zapada. Do danas je osam papa nosilo ime Urban što ga postavlja na deseto mjesto najpopularnijih papinskih imena.

9. Lino (67-79) 

lino

Drugi po redu izabrani papa. Ne zna se mnogo o svetom Linu. Tradicija drži da je mučen i da su njegovi ostatci sahranjeni pored onih svetog Petra blizu Vatikanskog brežuljka, gdje su sahranjeni i ostatci svih prvih papa, osim Klementa I. On je doživio mučeništvo tako da je bio vezan uz sidro i bačen u Crno more. Na Lina se vjerojatno misli kada ga se spominje u Drugoj poslanici Timoteju 4, 21. Ovog nasljednika svetog Petra spominjemo u prvoj euharistijskoj molitvi. Za sada je bio samo jedan papa koji se nazvao Lino.

8. Adeodat (615-618)

Adeodatus_I_Deusdedit_I

Ponekad ga se naziva „Deodatus“ ili „Deusdedit“. Ne zna se puno o njemu osim da je podupirao klerike za teških vremena svoje službe. Poznat je po svojoj darežljivosti i brizi za one koji su nastradali prilikom potresa i epidemije gube, od koje je prema mišljenju mnogih i umro. Očito nije imao sreće. Njegovo ime znači „dar od Boga“. Smatra se da je prvi papa koji je napisao bulu (svečano papinsko pismo). Samo su dvojica papa uzela to ime. Drugog papu s tim imenom se naziva „Deusdesit“ kako bi ga se razlikovalo od njegova prethodnika. Obojica su proglašena svecima.

7. Hilarije (461-468)

hilarije

Iako ime ovog pape iz 5. stoljeća zvuči smiješno (eng. hilarious – smiješan) njegov pontifikat nije nešto s čime bismo se trebali šaliti. Hilarije se borio za očuvanje jedinstva protiv shizmatičkih sekti u Crkvi te je sagradio nekoliko crkava u Rimu. Pokopan je ispod bazilike svetog Lovre izvan zidina, jednoj od pet „patrijarhalnih bazilika“ Rima. On je jedini papa koji je uzeo ovo ime.

6. Feliks (269-274)

felix

Većina podataka o ovom papi, čije ime znači „sretan“, često se povezuje i miješa s jednom drugom osobom koja je nosila to isto ime. Dokumenti Efeškog koncila navode Feliksa kao mučenika, što je dovelo do toga da ga se kao takvog uvrsti u Opći rimski kalendar. Ta je greška ispravljena tek 1960. kada se uvidjelo da je papa Feliks zamijenjen s nekim rimskim mučenikom koji je nosio isto ime. Napisao je važno pismo o dogmi koja brani jedinstvo Kristove osobe. Četvorica papa su koristila ime Feliks, što ga stavlja na osamnaesto mjesto najkorištenijih papinskih imena.

5. Pio (140-154)

Pope_Pius_I

Ime Pio znači „ svet“. Ovaj je poglavar smatrao da Uskrs treba slaviti samo nedjeljom, kao što je bio običaj u Rimu. Datum za slavljenje Uskrsa je bio fiksan i mogao je pasti na bilo koji drugi dan. Smatra se da je njegov brat, koji se zvao Herma, bio autor „Hermina pastira“. Neki su smatrali da je ovo djelo trebalo biti dio biblijskog kanona. Iako nije sigurno je li Pio bio mučenik, on je proglašen svecem. Dvanaestorica papa su nosila ime Pio, što ga čini sedmim najpopularnijim papinskim imenom.

4. Ivan Pavao (1978-1978)

popejohnpaulib

U kolovozu 1978. godine Albino Luciani je postao prvi nasljednik svetog Petra koji je uzeo dva imena, po svojim prethodnicima Ivanu XXIII. i Pavlu VI. Upamćen je kao „nasmiješeni papa“, jer nije imao vremena za napraviti nešto konkretnije tijekom svog pontifikata. Ivan Pavao I. je umro od srčanog udara nakon 33 dana pontifikata. Sljedeći papa je također uzeo ime Ivan Pavao kako bi odao počast svojim prethodnicima. Ivan Pavao I. je pokopan ispod bazilike svetog Petra i smatra se „slugom Božjim“ (jedan od koraka prema kanonizaciji za sveca). Grob Ivana Pavla II. se nalazi u kapeli svetog Sebastijana u bazilici svetog Petra.

3. Leon (440-461)

leo-the-great_2040401f

Jedan od četvorice papa koje nazivaju „velikim“ (Grgur, Nikola, Ivan Pavao II.). Leon je, kao što njegovo ime govorio, bio „lav“ u obrani Crkve. Borio se protiv nestorijanske hereze i sazvao Kalcedonski sabor kako bi je okončao. Pokrenuo je mnoge reforme i dokinuo preostale poganske hramove u Rimu. Pripisuje mu se zaustavljanje Atile pred vratima Rima. Prema predaji njih dvojica su se nasamo susrela i imala privatan razgovor. Nitko ne zna o čemu su razgovarali, ali nakon susreta Atila je odustao od napada na Rim. Od trinaestorice papa koji su nosili ovo ime, Leon zauzima peto mjesto na ljestvici najpopularnijih papinskih imena.

2. Agapet (535-536)

Agapetus_I

On se nalazi na ovom popisu jer njegovo ime svjedoči o najvišem obliku ljubavi, milosrđa i nesebičnosti – „agape“. Prvi službeni potez ovog pape je bilo javno spaljivanje, pred okupljenim klerom, svih anatema koje su donijeli njegovi prethodnici. Na svojoj dužnosti kao Petrov nasljednik, potvrdio je odluku sabora na Kartagi, koja je sprječavala da oni koji su postali sljedbenici Arija prime sveti red. Samo su dvojica papa uzela ime Agapet i samo je prvi prepoznat kao svetac Istoka i Zapada.

1. Petar (AD 32-67)

Caravaggio_-_Martirio_di_San_Pietro-231x300

Grčki – Petros; aramejski – Kephas. Samo je jedan original. Njegovo ime označava „stijenu“, „čvrst kao stijena“ ili „Ti si Petar i na toj stijeni sagradit ću Crkvu, i vrata paklena neće je nadvladati (MT 16,18)“. Rođen kao Šimun, ovaj je jednostavni ribar doživio mučeništvo tako što je naopako razapet na križu nedaleko od mjesto gdje se nalazi bazilika i trg koji nose njegovo ime. Papinsko ime mu je darovao sam Isus što ga čini brojem 1 na našem popisu.

Ryan Mayer | www.epicpew.com

Preveo: Nenad Palac | Bitno.net