NEMOJTE PROPUSTITI!

Nova internetska stranica o sluzi Božjem fra Ivanu Peranu

Na novoj web stranici se, između ostaloga, nalazi životopis fra Ivana Perana, njegove molitve, propovijedi, glazbena djela, zatim važne informacije o postupku te molitva za proglašenjem blaženim sluge Božjega

Postupak za proglašenje fra Ivana Perana blaženim i svetim, koji se od 2011. vodi u Nadbiskupijskom ordinarijatu u Splitu, bliži se kraju te bi uskoro trebao biti nastavljen u središtu Kongregacije za proglašenje blaženima i svetima u Rimu. “Nakon što smo više godina temeljito upoznavali i sakupljali fra Ivanovu duhovnu ostavštinu, želimo je podijeliti sa što širim krugom vjernika”, kaže fra Bernardin Škunca, koordinator u Postupku za proglašenje blaženim i svetim fra Ivana Perana.

Na novoj web stranici se, između ostaloga, nalazi životopis fra Ivana Perana, njegove molitve, propovijedi, glazbena djela, zatim važne informacije o postupku te molitva za proglašenjem blaženim Sluge Božjega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Web stranica vjernicima nudi uvid u uzbudljiv, dinamičan i doista poseban put fra Ivana Perana, koji je bio snažno obilježen glazbenom i poetskom crtom, već od ranoga djetinjstva punog iznenađenja, u životnom pozivu i poslanju posve odlučnoga da na svet i franjevački način svjedoči za Isusa Krista i njegovu Crkvu. Web stranica se nalazi OVDJE.

Kratki životopis fra Ivana Perana

Fra Ivan Peran, krsnim imenom Srećko (Felicij), rođen je u Kaštel Starom kod Splita,  25. lipnja 1920. Nakon osnovne škole u rodnom mjestu, niže razrede prošao je u franjevačkoj klasičnoj gimnaziji na Badiji kod Korčule. Godine 1937. s novicijatom na Košljunu ulazi u franjevački red, u Dubrovniku završava srednjoškolsko školovanje, u Splitu i Dubrovniku završava studij teologije, za svećenika je zaređen u Dubrovniku 1943.

Kao mladi svećenik pozvan je u vojsku u novoj komunističkoj državi, ubrzo lažno optužen za rušenje države, posve nevin osuđen na smrt strijeljanjem, potom  pomilovan na pet godina strogog zatvora. Nakon održane zatvorske kazne i dopune vojne službe, u žaru vjere provodi čitav svoj redovnički i svećenički vijek. U svojem poslanju bio je odgojitelj mladih franjevaca, profesor crkvene glazbe, plodan skladatelj i zborovođa (u Dubrovniku, Splitu, Zadru, Rijeci, Puntu), pisac proznih i poetskih tekstova, vazda radostan navjestitelj Kristova evanđelja (putujući veoma često autostopom, uvijek u franjevačkom habitu), provincijal (viši poglavar) u franjevačkoj Provinciji sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru, voditelj posjetitelja na Košljunu, gdje je proveo najveći dio svojeg redovničkog i svećeničkog života. Umro je 14. rujna 2003. u samostanu na Poljudu u Splitu, kamo je iz riječke bolnice odvezen s nakanom da mu bude pružena primjerena njega.

Duboko ispunjen vjerom u Krista, u velikoj je strpljivosti nosio težinu tjelesnog umiranja. Umro je smireno, uronjen u vječni Božji svijet, dok su uz njegov krevet samostanska braća i njegovateljice molili krunicu Blažene Djevice Marije. Sprovodno slavlje obavljeno je na Košljunu. Dva biskupa, oko 150 svećenika, brojne časne sestre i mnogi Kristovi vjernici svojim su sudjelovanjem, a neki i riječima, posvjedočili da je umro redovnik sveta života. Fra Bonaventura Duda, dugogodišnji duhovni prijatelj fra Ivana Perana, nazočan na sprovodnom slavlju, pred okupljenima je kazao: „Ja ga smatram čovjekom sveta života. I već sada potpisujem molbu da u svoje vrijeme, što prije, započne njegova kauza (postupak za proglašenje blaženim i svetim).“

Nakon prethodnih priprema za pokretanje Postupka, u fra Ivanovu rodnom mjestu Kaštel Starom, nadbiskup splitsko-makarski, 27. ožujka 2011., otvorio je postupak za fra Ivanovo proglašenje blaženim i svetim, što se vodi u Nadbiskupijskom ordinarijatu u Splitu. Postupak tog prvog i temeljnog stupnja, naime, biskupijski, posve je pri kraju, te se voditelji nadaju da će uskoro biti nastavljen u središtu Kongregacije za proglašenje blaženima i svetima.

Bitno.net


Objavljeno: 10. siječnja 2020.

Možda vam se svidi