Krunica je vjerojatno najrasprostranjenija katolička pobožnost. Ona je, također, moćno oružje protiv zla i napasti ovog svijeta. Nije stoga čudno da su brojne svetice i sveci molili krunicu, savjetujući drugima da čine isto.

Jacqueline Burkepile, urednica engleskog izdanja portala Church Pop, u svom je životu iskusila brojne blagodati ustrajnog i meditativnog prebiranja molitvenih zrnaca, a svoje je svjedočanstvo prije nekoliko godina podijelila s čitateljima portala National Catholic Register.

Burkepile piše kako je provela “puno sati moleći krunicu” zbog povrijeđenosti koju je iskusila u životu, dodajući: “No to je način na koji me Bog uvukao u nešto što će mi zauvijek promijeniti život.”

Iako se u njezinoj obitelj krunica molila svakog dana, ističe kako je njezinu vrijednost razumjela tek nakon što joj je u 17. godini prvi put “slomljeno srce”.

“Potom je u 18. godini moje srce ponovno slomljeno, snažnije nego prije. Tada sam utjehu nalazila u krunici, često ju moleći nekoliko puta dnevno. Ipak, kroz ta je iskušenja Bog mijenjao moje srce, što tada nisam shvaćala. Sada vidim da me zagovor Blažene Djevice Marije vodio na putu svetosti.”

Burkepile je u svom tekstu navela pet načina na koje je molitva krunice promijenila njezin život (i dovela ju do supruga).

Krunica mi daje mir

“Uz primanje euharistije nema druge molitve koja me ispunja mirom i radošću potrebnima da idem kroz dan. Moj je dan obilježen potpunom duhovnom prazninom ako ju ne izmolim odmah na početku.”

Krunica obnavlja moju vjeru

“Svaki put kad molim krunicu imam više snage i izdržljivosti živjeti vjeru, ispunjati Božju volju i nadići iskušenja. Bez nje, bila bih izgubljena.”

Krunica mi pomaže u borbi protiv grijeha

“Marija je obećala da će krunica ‘biti moćno oružje protiv pakla, uništit će grijehe i izagnati herezu’. Ja nisam imuna na iskušenja, ali Gospa mi daje snagu potrebnu da se borim i nadiđem svoje poroke. Ona me potiče da želim svetost. Ona svetost čini primamljivom i lijepom te mi pobuđuje čežnju za slatkim okusom neba.”

Krunica me privlači bliže sakramentima

“Kad sam krenula s vjernom molitvom krunice počela sam moliti i zagovor svetaca. To me na kraju dovelo sve bliže euharistiji. Krenula sam gotovo svakog dana na misu, činila pobožnost Svete ure te redovito primala sakrament pomirenja.”

Po zagovoru Blažene Djevice Marija krunica me dovela k mužu

“S obzirom na to da je moja majka utisnula važnost krunice u našu obitelj, služila sam se njome kao sredstvom utjehe. Ta me utjeha dovela do intenzivne pobožnosti Blaženoj Majci koja me, zauzvrat, dovela bliže sakramentima. Ta me pobožnost onda nadahnula da se uključim u rad katoličkog centra gdje sam napokon upoznala supruga. Također sam svakog dana molila za budućeg muža da ga Blažena Majka upravlja, štiti i u pravom trenutku dovede k meni”, zaključuje Jacqueline Burkepile, danas ponosna supruga i majka.

*Pročitajte više: Dvije najčešće pogreške koje katolici čine pri molitvi krunice