SVJETLO U TAMI

Došla je noć svijeta – nikakav tehnički napredak ne može ga obnoviti

Isus mora uništiti noć smrtne krivnje iznova dobivenom zorom milosti. U obiteljima, noć ravnodušnosti i hladnoće mora zamijeniti sunce ljubavi. Na radnim mjestima, u gradovima, narodima, na područjima nerazumijevanja i mržnje, noć se treba osvijetliti kao dan, «nox sicut dies illuminabitur»:  i prestat će borba, nastat će mir.

Kriz

U svijetu se, providonosno, umnožavaju sredstva za potpuniji i slobodniji razvoj života. Dok otkrića znanosti šire horizonte ljudskih mogućnosti, tehnika i organizacija ih realiziraju, stavljajući ih u službu čovjeka. Nuklearna energija već je praktično označila početak novog razdoblja: kuće su obasjane energijom koja dolazi upotrebom nuklearne fisije i čini se da nije daleko dan kada će gradove osvjetljivati i strojeve pokretati procesi sinteze slični onima koji već milijarde godina omogućavaju Suncu i drugim zvijezdama da svijetle. Elektronika i mehanika mijenjaju svijet proizvodnje i rada s automatizacijom te tako čovjek sve više postaje gospodar svojih djela i uviđa kako se njegov rad podiže na sve višu kvalitativnu i inteligencijsku razinu. Prijevozna sredstva ujedinjuju različite točke svijeta u jedinstvenu mrežu, koja može biti zatvorena brzinom prividnog gibanja Sunca. Projektili brazde nebeske visine, a umjetni sateliti očaravaju svemir svojom prisutnošću. Poljoprivreda, s nuklearnom kemijom, umnaža mogućnost prehrane sve većeg broja ljudi, dok biologija iz dana u dan osvaja teren u borbi protiv strašnih bolesti.

Ipak, sve ovo je još noć. Noć, iako puna strepnje i nade, ali je noć. Noć koja bi mogla postati čak i iznenadno olujna, ako bi se tu i tamo pojavili bljeskovi munja i čuo prasak gromova. Nije li možda istinito da su znanost, tehnika i organizacija postale izvori straha za ljude?

Tekst nastavlja ispod oglasa

Dakle, ljudi nisu više sigurni kao nekada. Vide dovoljno jasno da nikakav napredak ne može sam obnoviti svijet. Mnogi već naziru  – i to govore – da je noć svijeta došla, jer je bio uhićen Isus, jer ga se htjelo odstraniti od obiteljskog, kulturnog i društvenog života; jer se narod pobunio protiv Njega, jer je bio pribijen, ušutkan i nemoćan.

Postoji mnoštvo spremnih i odvažnih duša koje su svjesne da je smrt i ukop Isusa bio moguć jer su se među Njegovim prijateljima našli oni koji su ga zanijekali i izdali; bilo je mnogo onih koji su bježali uplašeni pred prijetnjama neprijatelja. Te duše znaju da će pravovremena, složna i organska akcija promijeniti lice Zemlje, obnavljajući ga i poboljšavajući ga.

Nužno je odstraniti grobni kamen kojim se htjelo zatvoriti istinu i dobro; treba dozvoliti istinsko uskrsnuće koje više ne dozvoljava nikakvu prevlast smrti: «Surrexit Dominus vere» (Lk. 24, 34), «mors illi ultra non dominabitur» (Rim. 6, 9).

Kod pojedinaca Isus mora uništiti noć smrtne krivnje iznova dobivenom zorom milosti. U obiteljima, noć ravnodušnosti i hladnoće mora zamijeniti sunce ljubavi. Na radnim mjestima, u gradovima, narodima, na područjima nerazumijevanja i mržnje, noć se treba osvijetliti kao dan, «nox sicut dies illuminabitur»:  i prestat će borba, nastat će mir. Dođi, Gospodine Isuse.

Čovječanstvo nema snage pomaknuti grobni kamen koji je samo isklesalo, nastojeći zapriječiti Tvoj dolazak. Pošalji svog anđela, Gospodine, i daj da naša noć bude svijetla kao dan. Kolika te srca iščekuju, Gospodine! Kolike duše nestrpljivo iščekuju dan kada ćeš Ti jedini vladati i kraljevati u srcima! Dođi, Gospodine Isuse.

Iz Uskrsne poruke pape Pija XII., 1957. godine.

Preveo Marijo Udina | Bitno.net


Podržite naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

Objavljeno: 16. studenoga 2014.

Možda vam se svidi