Zbornik izabranih radova nastalih u sklopu projekta “Poticanja novinarske izvrsnosti u 2020.” predstavljen je u srijedu, 16. lipnja, u zagrebačkom hotelu Sheraton. Projekt je pokrenut na temelju bespovratnih sredstava u visini od oko milijun kuna koje je Ministarstvo kulture i medija proslijedilo Agenciji za elektroničke medije u okviru raspodjele prihoda od igara na sreću.

O zborniku su govorili članica Vijeća za elektroničke medije i voditeljica projekta Anita Malenica, izv. prof. dr.sc. Enes Kulenović s Fakulteta političkih znanosti, doc.dr.sc. Jelena Jurišić s Fakulteta hrvatskih studija te doc. dr.sc. Anto Mikić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Kroz program je vodila Romana Eibl, autorica najbolje ocjenjenog novinarskog rada u 2020. u sklopu ovog projekta.

Malenica je istaknula kako je projekt poticanja novinarske izvrsnosti osmislila i provela Agencija za elektroničke medije 2020. godine, u teškom trenutku pandemije virusa COVID-19 koja je novinarsku profesiju, ionako nagriženu dugogodišnjom krizom, dodatno pogoršala. Naglasila je kako je u njegovoj pripremi od presudne važnosti bila suradnja s kolegama i strukovnim udrugama pri čemu je novinar stavljen u središte pažnje i projekta.

“Ponosni smo na raznolikost novinara, svjetonazora i tema koji su njime obuhvaćene i predstavljene u ovom Zborniku. Od 82 kolega mogla bi se sastaviti jako dobra novinarska reprezentacija, a u igru smo uz prokušane veterane uveli i mlade snage. U istom tonu smo nastavili i 2021. i od pristiglih 200 novinarskih projekata njih 90 dobilo je sredstva. Cilj projekta jačanje je medijske slike a tekstovi nastali u sklopu projekta uvelike su u tome pomogli. To nije socijalni fond nego projekt kojim se osnažuje istraživačko i na činjenicama utemeljeno novinarstvo. Ovaj Zbornik može poslužiti studentima novinarstva kao vodič kroz dobru novinarsku praksu”, istaknula je voditeljica projekta, članica Vijeća za elektroničke medije Anita Malenica.

Doc.dr.sc. Jelena Jurišić s Fakulteta hrvatskih studija poručila je kako ovaj zbornik u prvi mah čitatelja vraća barem dva-tri desetljeća unatrag, u vremena kada smo dan započinjali čitanjem dnevnih novina i trošili na to nekoliko puta više od 3-5 minuta, koliko se danas u prosjeku informiramo.

“A kad se zadubite u bilo koji od objavljenih u njemu članaka, a svaki vas natjera na to, poželite dugo ostati u tom svijetu kvalitetnih novinarskih ‘priča’. Sjetu i tugu za kvalitetnim novinarstvom na koji nostalgično podsjeća zbornik, brzo zamijeni nada da je ono ipak moguće i u ovim modernijim vremenima u kojima je brzina – razmišljanja, ‘surfanja’, tipkanja, ‘kopi-pejstanja’, prelamanja, objavljivanja i klikanja – sve. Jer svi članci, vjerovali ili ne, objavljeni su na portalima, u online medijima koji su najbrži masovni medij današnjice. No autori svojim zanimljivim istraživanjima i temama te britkim i virtuoznim perima kao da su ih zaustavili, usporili. I pokazali nam da to, tzv. sporo novinarstvo (slow journalism), odnosno internetska verzija nekadašnjeg kvalitetnog novinarstva ima budućnost i kod nas. Doduše, uz neizbježnu potporu državnih i javnih institucija i pokrovitelja, kao što je Agencija za elektroničke medije.”

Doc. dr.sc. Anto Mikić, glavni urednik Bitno.neta i predavač na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, istaknuo je kako zadnjih godina, pa i desetljeća, sve češće imamo prilike čuti kako je novinarstvo u krizi te da se objavljivanje Zbornika radova “Poticanje novinarskih radova u 2020.”‘ u izdanju Agencije za elektroničke medije protivi toj konstataciji.

“U krizi, kako se dakle čini, uopće nije novinarstvo, ako pod novinarstvom smatramo novinare koji žele i znaju pisati (govoriti) o javno relevantnim temama. Kriza se sastoji u tome da, kako to kaže i jedan sugovornik čije su riječi tiskane u ovoj knjizi, ‘Hrvatska nije zemlja u kojoj možeš solidno živjeti od poštenog novinarskog rada’. Utoliko je važnost pojave ovoga Zbornika, a još više projekta poticanja novinarske izvrsnosti koji iza njega stoji, puno veća negoli bi se to nekomu na prvi pogled moglo učiniti. Ona se očituje u činjenici da novinarstvo u Hrvatskoj nije mrtvo i da je, kad mu se pruži održivi okvir, ono i dalje u stanju obavljati svoju – za funkcioniranje svakog, a osobito demokratskog društva – nezamjenjivu funkciju: informirati, obrazovati, pa i zabaviti!”

Da objavljivanje zbornika “Poticanje novinarske izvrsnosti u 2020.” važno ne samo za novinarsku struku, već i za afirmaciju profesionalizma u novinarstvu kao jednog od važnih uvjeta očuvanja demokracije smatra izv. prof. dr.sc. Enes Kulenović s Fakulteta političkih znanosti.

“Izdvojio bih dva snažna trenda koji negativno utječu na novinarsku profesiju. Prvo, radi se o korporativnijoj koncentraciji vijesti gdje snažne medijske kuće ‘progutaju’ manje nezavisne medije. Te rezultira gubitkom pluralizma u novinarskoj profesiji, ali izlaže novinare logici profita, tj. pogodovanju uredničkih politika velikim oglašivačima ili određenim političkim opcijama. Drugi trend, moguće kao i reakcija na ovaj prvi izazov, ide u potpuno suprotnom smjeru, a vođen je digitalnom decentralizacijom vijesti. Ideal da će digitalizacija medija i društvene mreže otvoriti demokratski prostor novim glasovima nije nikada istinski bio realiziran, a umjesto toga smo ušli u razdoblje lažnih vijesti i post-istine, razdoblje u kojem se nemali broj građana okreće od etabliranih novinarskih izvora ka nepouzdanim izvorima vijesti koji se ne zamaraju standardima novinarskog profesionalizma, već su isključivo okrenuti ka profitu ili pukoj propagandi. Upravo zbog toga je važno, kroz prepoznavanje i poticanje novinarske izvrsnosti, podsjetiti javnost na značaj novinarskog profesionalizma u očuvanju naših demokratskih vrijednosti.”

U zborniku se nalaze i radovi autora s Bitno.neta. Iz ciklusa Katolici u Bosni i Hercegovini: izazovi, prepreke i odnosi, čiji je autor Tino Krvavica, zbornik donosi članak Posjetili smo ‘Vrata Bosne’, samostan u kojem su za vrijeme rata rađana djeca, a danas čuva tisućljetno blago Posavine.

Iz ciklusa Vjera i društvo, čiji je autor Ivo Džeba, zbornik donosi intervju Boris Beck: Postali smo kao društvo razmaženi i nespremni na ograničenja, zato ove godine stalno kukamo.

Iz ciklusa Kršćanski kontekst zapadne kulture, čiji je autor Matija Štahan, zbornik donosi članak U potrazi za Počiniteljem – tajna veza krimića i metafizike.