Gostujući u emisji HTV-a “Otvoreno” Anto Mikić, glavni urednik Bitno.net-a i profesor na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, izjavio je da svaki novi nadbiskup i biskup donosi određenu promjenu u Crkvi jer donosi svoju osobnost i iskustvo.

“Sigurno će u životu Zagrebačke nadbiskupije i on (Dražen Kutleša) dati i svoj pečat, kao što je proteklih 25 godina to činio njegov prethodnik Bozanić”, poručio je. Dodao je kako je sam kardinal Bozanić tražio promjene, odnosno da ode što prije, pozvavši se pritom na svoje zdravstveno stanje. Dražen Kutleša imenovan je predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije te je Bozanić smatrao činom ljubavi prema Crkvi da što prije ode s mjesta zagrebačkog nadbiskupa.

Mikić je naglasio kako je teško govoriti što čeka nadbiskupa Kutlešu i Crkvu u Hrvatskoj. Dodao je da je izgledno da Crkvu u Hrvatskoj čeka suočavanje sa sve jačim sekularizmom, sve veću otuđenost sve većeg broja ljudi, čeka je i prilagodba jezika, javlja HRT. Istaknuo je kako Crkva više nije nešto što se podrazumijeva, nego se na tržištu ideja i svjetonazora mora nametnuti.

Apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije Želimir Puljić izjavio je da je smjena na Kaptolu uobičajena smjena te da je sasvim prirodno da je netko novi trebao doći u Zagreb. Papa je izabrao kandidata kojeg je iz Splita premjestio u Zagreb. Puljić je istaknuo da Splićani žaluju što je Kutleša kratko bio u njihovoj biskupiji. “Siguran sam da će sa svojom sposobnosti i karakterom dati jedan novi pečat Crkvi u Zagrebu, ali i Hrvatskoj”, dodao je.

Darko Pavičić, kolumnist Večernjeg lista, istaknuo je kako su kuloari neke stvari pogodili, primjerice subotu 15. travnja da će doći do brze primopredaje između Kutleše i Bozanića.
“Stvari koje se prepričavaju u crkvenim krugovima neće imati veliki utjecaj na daljnji tijek zbivanja. Zagreb je dobio novog nadbiskupa koji otvara svoju novu eru”, poručio je.

Pavičić je također rekao kako je pozicija zagrebačkog nadbiskupa nemjerljiva u odnosu s drugima. On je istaknut od svih ostalih. “U ovom slučaju Kutleša ima tri jake pozicije, stoga će imati veliku odgovornost, naglasio je Pavičić.

Isusovac Tvrko Barun naglasio je kako je kardinal Bozanić zamijenio Franju Kuharića, nakon što je Kuharić dugi niz godina vodio Zagrebačku nadbiskupiju. “Vidjet ćemo što Kutleša može učiniti i što će promijeniti”, rekao je Barun. Papa je vrlo brzo prihvatio Bozanićev odlazak. Barun je istaknuo kako sve stvari treba uzeti u obzir zašto je tako brzo prihvatio Bozanićev odlazak, od zdravstvenog stanja i slično.

Glavni urednik Bitno.net-a Anto Mikić rekao je da je Papa utjecao na identitet Katoličke crkve u Hrvatskoj, svojim izborom novih biskupa ili nadbiskupa te dodao kako Papi treba vjerovati.

Nadbiskup Želimir Puljić poručio je kako su izbori za predsjednika Hrvatske biskupske konferencije tajni. Veliki broj biskupa odlučio se za Kutlešu. Dodao je kako vjeruje da će Kutleša biti ustrajan u svom djelovanju. Kutleša nije tu da vlada, već da služi Crkvi. “Crkva nije samo ljudska, nego i božanska institucija”, naglasio je.

Pavičić je istaknuo kako je Kutleša samozatajan. No, riješio je neke probleme u Porečkoj nadbiskupiji, ali u i Splitskoj. Nazvao ga je odličnim radnikom. Pater Tvrtko Barun naglasio je kako nadbiskup Kutleša preuzima potpuno vođenje Zagrebačke nadbiskupije. Josip Bozanić ostaje kardinal, ali će biti na usluzi novom nadbiskupu. “Pitanje integriteta, autentičnosti, dolazak čovjeku, to se treba očekivati od Kutleše”, rekao je.

U emisiji je bilo riječi o 66. zasjedanju HBK-a. Jedna od glavnih tema bila je bolja zaštita maloljetnika i ranjivih osoba. U izradi su nove smjernice koje, među ostalim, uključuju i financijsku pomoć žrtvama.

Nadbiskup Uzinić je izrazio žaljenje zbog svih slučajeva zlostavljanja. Osvrnuo se i na nadbiskupa Hranića. Istaknuo je da je Hranić detaljno objasnio slučaj svećenika zlostavljača u Sotinu.

Mikić je istaknuo da svećenik koji će biti optužen za zlostavljanje više neće moći biti sakriven, i da se problem više neće negirati. Također je dodao da će se žrtve stavljati u centar pozornosti. Vjeruje da će Crkva više koristiti svoju struku. Barun je naglasio da vjeruje da će Crkva pokazati više suosjećanja prema žrtvi. Puljić je dodao kako se Crkva stidi svih pogrešaka unutar same Crkve, osobiti među klerom. Poručio je da je ponosan što pripada instituciji koja se primila u koštac s tom problematikom.

Cijelu emisiju možete pogledati OVDJE.