Zaručnici iz Čitluka, stolar Dragan Jurko i povjesničarka umjetnosti Maja Gagro, izgradili su kapelu svete Majke Terezije iz Kalkute te hrvatskih blaženika i svetaca u crkvi svete Marije u irskom Dublinu.

Kako javlja Jabuka.tv, par je u ostvarivanje plana izgradnje kapele krenuo prije nešto više od godinu dana na poziv voditelja Hrvatske katoličke misije u Dublinu vlč. Josipa Levakića.

Izgradnja je započela u siječnju 2023. godine, nakon ishodovanja svih potrebnih dozvola te planiranja o poštivanju svih zakonskih i arhitektonskih uvjeta na srednjovjekovnoj građevini.

Unutar kapele, uz vrijedni stolarski rad Dragana i Maje, koji je u potpunosti izveden starim ručnim alatima, izložen je vrijedan relikvijar sv. Majke Terezije iz Kalkute, inače rad Ilije Skočibušića, akademskog kipara iz Tomislavgrada te reprodukcije slika Iris Mihatov Miočić, akademske slikarice iz Zadra. Višemjesečni stolarski radovi uz zahtjevnu izvedbu, službeno su završeni 2. rujna s finalnim postavkama.

Sredstva za uređenje kapele su osigurana putem natječaja za projekte kojeg raspisuje Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, te dobrovoljnim donacijama zajednice Hrvata sa svih kontinenata, javlja Jabuka.tv.

Kako je objavljeno na Facebook stranici misije, kapela je blagoslovljena 3. rujna, a u oltar kapela pohranjena je povelja o blagoslovu te popis svih dobročinitelja koji su sudjelovali u izradi kapele. Majka Terezija je inače zaštitnica HKM-a Dublin.