Zg

Pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića, u Duhovnom centru Varaždinske biskupije “Veternica” na svojoj su se XII. sjednici okupili u utorak 26. lipnja svi biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine varaždinski Josip Mrzljak, sisački Vlado Košić, križevački Nikola Kekić, bjelovarsko-križevački Vjekoslav Huzjak te zagrebački pomoćni biskupi Valentin Pozaić, Ivan Šaško i Mijo Gorski.

Prije sjednice domaćin biskup Mrzljak i voditelj Duhovnog centra vlč. Damjan Koren upoznali su biskupe s tijekom zahtjevne obnove koja se morala suočiti s posljedicama devastacije toga vrijednog hrvatskog kulturnog dobra u doba komunističkoga režima. Biskupi su pozorno i s radošću slušali o duhovnim programima i susretima koji se događaju u Centru, o uključenosti mladih te o otvorenosti djelatnika u odgojnom i obrazovnom pozivu.

Biskupi su na sjednici razmotrili pitanja pastoralnoga djelovanja u Godini vjere, kao i organiziranja hodočašća u Rim u studenome ove godine. Godina vjere iznimno je vrijeme milosti u kojemu su svi vjernici pozvani dublje upoznavati sadržaj vjere, obnavljati svoju crkvenost i jačati svjedočanstvo u svim životnim okolnostima.

Biskupi su se dogovorili o aktivnostima na početku Godine vjere te o nekim vidicima blagoslova obitelji. Kao druga točka sjednice bila su istaknuta neka pitanja o svećeničkim kandidatima, o sjemeništima te o ljetnim susretima bogoslova i o trajnoj formaciji svećenika, navodi se u priopćenju Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije. (ika/bitno.net)