Vijesti

Vijetnamska vlada mora odmah obustaviti “brutalne čine ugnjetavanja protiv svećenika i vjernika u župi Con Cuong“ u biskupiji Vinh – stoji u apelu Saveza vijetnamskih katoličkih obavijesnih sredstava poslanom agenciji Fides. Apel su potpisali između ostalih pomoćni biskup iz Melbournea, te ravnatelj vijetnamskog odjela radijske postaje Radio Veritas Asia. U priopćenju je istaknuto da vijetnamska policija i vojska u biskupiji Vinh progone svećenike, redovnike i vjernike, ometaju vjersku praksu i slavljenje Euharistije. Savez najoštrije osuđuje kršenje vjerske slobode, upozorava međunarodnu zajednicu na stanje u župi, a od vlade zahtijeva da obustavi nasilje te da jamči sigurnost u bogomoljama svih religija – stoji u priopćenju koje je objavila agencija Fides.

U mijanmarskim zatvorima ima na stotine političkih zatvorenika, i njih treba osloboditi – izjavila je nobelovka Aung San Suu Kyi, nakon vladine odluke da oslobodi 46 uznika, među kojima i dvadesetak osoba koje su bile osuđene zbog iznošenja vlastitog mišljenja. U objavljenom priopćenju Nobelovka odbacuje vladinu naredbu da prestane državu nazivati Birmanijom, jer je službeni, nametnuti naziv Myanmar. San Suu Kyi odgovara da se u demokratskom sustavu ima poštivati volja naroda, a kad se mijenjalo ime države nije se pitalo narod – istaknula je nobelovka dodajući da će tražiti oslobađanje svih političkih zatvorenika u Birmaniji.

U pastoralnom pismu upućenom svim vjernicima Zimbabvea, iseljenima i onima koji su ostali u zemlji, biskupi pozivaju sve da ne gube nadu i da ustraju u vjeri u Boga. Biskupi su, kako prenosi vatikanski poluslužbeni dnevnik L’Osservatore Romano, zabrinuti zbog kaosa nastalog posljednjih godina u zemlji. Prema nedavnim podatcima, iz zemlje se u susjedne države dnevno iseli gotovo tisuću osoba. U zemlji je na djelu korupcija, nema slobode tiska ni govora, a svakodnevno je kršenje ljudskih prava. Crkve se već godinama zauzimaju u promicanju ljudskih prava, te jamčenju dostojnih životnih uvjeta ženama i djeci i poštivanju njihovih prava.

Unatoč užasnom društvenom stanju, biskupi potiču stanovništvo da ustraje u vjeri i da ne gubi nadu. Svi moramo moliti za opće dobro i za bolju budućnost našoj zemlji. Budite sigurni da u Vladi, civilnom društvu i Crkvi ima osoba koje ulažu napore da se iznađe put ozdravljenja i nacionalne pomirbe. Budite strpljivi jer se ulažu veliki napori da se stanje poboljša. Ne zaboravite da se mržnja pobjeđuje ljubavlju, laž istinom, strah hrabrošću. To je evanđeoski put i privest će nas slobodi, istini i punini života – stoji u zaključku pastoralnog pisma. (rv/bitno.net)