Crkva

Franjevac kapucin Samuel Onton Sidin odlikovan je u Džakarti najvećim priznanjem koje Indonezija udjeljuje na polju očuvanja okoliša i zaštite prirode. S pomoću takozvane sunčane kuće pater je promicao programe pošumljavanja i umanjivanja pustinje sadeći drveća. Nagradu mu je uručio sam predsjednik 4. lipnja, dan uoči svjetskog dana okoliša. Osim tim ustrajnim radom pater je osmislio i molitveno središte nadahnjujući se na Bibliji i franjevačkoj duhovnosti. Sav je taj trud započeo nakon strašnoga požara koji je zahvatio planinu Tunggal sadeći mnoga drveća koja su bila u opasnosti da nestanu te ujedno osigurao posebna mjesta za hranidbu ptica.

Glavni tajnici biskupskih konferencija Europe sastat će se u Edinburgu od 29. lipnja do 2. srpnja da bi raspravljali o svjedočenju vjere u svijetu politike, kulture, zakonodavstva i javnoga mnijenja. Osim toga, bit će riječi o financiranju Crkve, o ekumenizmu u Europi te o prijevodima liturgijskih tekstova Katoličke crkve.

Austrijski biskupi za svojega redovitoga zasjedanja uputili su apel javnosti o potrebi sve veće solidarnosti s Europom i unutar Europe, posebice u vezi sa sadašnjom gospodarskom i novčarskom krizom koja neke europske članice teže pogađaju. Biskupi također svoje jesensko zasjedanje u studenom žele posvetiti tim problemima.

Međunarodna bi zajednica, a pogotovo Europa, morala oštrije osuditi nasilje protiv kršćana u Nigeriji – ustvrdio je kardinal Angelo Bagnasco, predsjednik Talijanske biskupske konferencije i đenovski nadbiskup, komentirajući s novinarima proganjanje kršćana u Nigeriji. Kardinal je također podsjetio na Papin apel za mir i pomirbu u Nigeriji i u svim zemljama gdje se krši vjerska sloboda. (rv/bitno.net)