Glavni vatikanski čovjek za ekumenska pitanja, kardinal Krut Koch, kazao je kako je Kirilovo opravdanje ruske agresije na Ukrajini “hereza” kojom je narušeno pravoslavno zajedništvo.

Pseudoreligijsko opravdanje rata

U razgovoru za njemački list Würzburg Die Tagespost kojeg je prenio Crux, predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana kazao je da je „hereza to što se Patrijarh usuđuje opravdavati brutalni i apsurdni rat u Ukrajini pseudoreligijskim razlozima“.

Koch je kazao kako Kiril nije samo branio rat u smislu zaštite ruskih interesa i sigurnosti, nego je implicirao da Rusi i Ukrajinci dijele nacionalno jedinstvo s obzirom na krštenje velikog kneza Vladimira 988. godine nakon čega je kršćanstvo proglašeno državnom religijom.

Prema Kochovim je riječima to jedinstvo danas okrutno opovrgnuto: “ako su Rusi i Ukrajinci proizašli iz iste krsne kupelji, a Rusi danas provode rat u Ukrajini, onda je to jedinstvo zanijekano”.

Kirilove izjave stežu svako ekumensko srce

Jedan od glavnih problema, smatra vatikanski kardinal, leži u odnosu Crkve i države “koja se u pravoslavnom svijetu promatra kao oblikovana u simfoniji između dvaju stvarnosti”.

Predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana kazao je kako su tenzije unutar pravoslavlja postojale i prije ruske invazije, a zaoštrila ih je činjenica da se Kiril snažno protivio odluci ekumenskog patrijarha Carigrada Bartolomeja I. da Ukrajinskoj pravoslavnoj Crkvi udijeli autokefalnost.

„Bilo bi patetično ako je to dovelo do zastrašujućeg rata u Ukrajini ili ako bi se koristilo u svrhu njegovog opravdanja jer crkveni sukobi nikada ne smiju biti ‘rješavani’ nasiljem“, kazao je Koch.

„Kirilovo pseudoreligijsko opravdanje rata mora stegnuti svako ekumensko srce“, dodao je kardinal ustvrdivši kako „se napadački rat ne može opravdati, nego jedino, pod određenim uvjetima, obrambeni rat protiv nepravednog napadača“.

Moskovski patrijarhat Papi podvalio podršku ratu

Koch je otkrio i kako je u veljači razgovarao s bivšim voditeljem Ureda za vanjske poslove Moskovskog patrijarhata, metropolitom Hilarionom, te predloženo da Papa i Kiril u zajedničkoj izjavi osude rat, ali ruska strana je prijedlog odbila.

Ubrzo nakon toga Moskovski patrijarhat je zatražio da Franjo i Kiril razgovaraju putem Zooma što se i dogodilo u ožujku, ispričao je vatikanski kardinal.

Iako je Franjo tijekom razgovora dvaju vjerskih vođa naglasio kako „pravedan rat“ više ne postoji te kazao kako patrijarh nije „državni klerik“ nego „pastir naroda“ koji mora zagovarati okončanje agresije, Moskovski patrijarhat je nakon razgovora izdao priopćenje u kojem je navedeno kako je Kiril bio „zahvalan što su Papa i on imali zajednički stav o sukobu u Ukrajini“. To je prema Kochovim riječima navelo Vatikan da izda vlastito priopćenje u kojem je objavljeno „što je Papa uistinu rekao“.

Razaranje pravoslavnog zajedništva

Vatikanski kardinal osvrnuo se i na dogovore oko drugog susreta pape Franje i Kirila koji je otkazan zbog ruske agresije. Koch smatra kako je otkazivanje bila dobra odluka jer bi zbog Kirilovog „neprihvatljivog opravdanja rata“ susret bio podložan krivim interpretacijama

Koch je kazao i kako je Kirilov stav prema ratu uzrokovao podjelu u pravoslavnoj zajednici, posebno u Ukrajinskoj pravoslavnoj Crkvi Moskovskog patrijarhata. Vatikanski kardinal smatra kako još nije jasno žele li se Ukrajinci koji su dosad bili pod Moskovskim patrijarhatom u budućnosti pridružiti Carigradskom patrijarhatu, ali smatra kako je zbog svega „Ruski pravoslavni patrijarhat izgubio veliki dio svojih vjernika“.