„Ovo je Leonardo Da Vinci iz Hrvatske“ , ovim riječima započinje izvještaj Rome Reportsa o izložbi „Faust Vrančić u kontekstu europske baštine, koja je postavljena u Mađarskoj akademiji u Rimu. Novinari Fausta Vrančića nazivaju poznatim humanistom, izumiteljem i biskupom koji je bio autor znamenitog Rječnika pet najuglednijih europskih jezika. Najpoznatiji je Vrančićev izum “Leteći čovjek”, konstrukcija padobrana za koji se pretpostavlja da je testirana skokom s tornja u Veneciji.

Izložba je organizirana u suradnji Veleposlanstva RH pri Svetoj Stolici i Veleposlanstva Mađarske u Vatikanu te s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu, Tehničkim muzejom Nikola Tesla, Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti i Mađarskom akademijom u Rimu. Izložba predstavlja djela hrvatskog leksikografa i izumitelja Fausta Vrančića te njegov doprinos europskoj baštini četiri stoljeća nakon smrti.

„Izložba je osmišljena u Hrvatskoj gdje smo svjedočili doista lijepom postavu koji je bio izložen u zagrebačkom Tehničkom muzeju Nikola Tesla“, objašnjava direktor Mađarske akademije Istvan Puskas. Izložba se sastoji od središnje rotirajuće stilizirane replike pomičnog krova u mlinu prema crtežu iz djela „Machinae novae“ oko koje je izloženo 10 maketa mlinova, mostova i preša konstruiranih prema Vrančićevim crtežima.

Makete je izradio Dimitrije Barb. Osim maketa izložena su i 22 odabrana crteža iz istog djela velikog formata te četiri publikacije iz fundusa knjižnice Muzeja. Autor izložbe je Ivan Halić.

„Doista je zanimljivo iz naše perspektive promatrati kako je netko prije 400 godina stvorio padobran i lančani most. Naime, prva ideja o lančanom mostu bila je upravo Vrančićeva“, kaže direktor Mađarske akademije. Puskas objašnjava kako je Faust Vrančić izradio prvi nacrt lančanog mosta, što je predstavljalo vizionarsku ideju koja je realizirana tek dva stoljeća kasnije u Engleskoj. Izložba se nakon Rima seli u Veneciju, grad u kojem je Faust Vrančić dugo boravio.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net