Vatikan se priključio globalnoj akciji “Sat za planet Zemlju” u večernjim satima 27. ožujka, javlja Vatican News. Organizatori inicijative su Svjetski fond za prirodu (WWF) koji ove godine stavlja poseban naglasak na povezanost uništenja prirode sa sve učestalijim izbijanjima bolesti poput covida-19.

Od 20:30 do 21:30 ugašena su svjetla kupole i pročelja Bazilike sv. Petra, kao i kolonade.

Sat za planet Zemlju (Earth Hour) pokrenut je u Sydneyu 2007. godine kao građanska inicijativa u znak prosvjeda protiv klimatskih promjena. Cilj je ujediniti građane, tvrtke i institucije u želji za pružanjem svijetu održivu budućnost te u prevladavanju izazova klimatskih promjena.

Ove godine organizatori žele naglasiti da postoji veza između uništenja prirodnog svijeta i sve učestalijih pojava bolesti, poput covida-19, koje prelaze sa životinja na ljude.

Svjetskim znamenitostima poput Eiffelovog tornja u Parizu, Koloseuma u Rimu, Branderburških vrata u Berlinu, Opere u Sidneyu ili egipatskih piramida, koje su utonule u mrak u 20.30 sati na jedan sat, pridružili su se i brojni hrvatski simboli poput katedrale u Zagrebu, Gradskih zidina u Dubrovniku, pulske Arene, splitske Dioklecijanove palače, izvještava HINA.